Zupa pomidorowa z ciecierzycą i kaftami
281.7 kcal /
1178.4 kJKalorie
1178.4 kJKalorie
14.8 gBiałko
26 gWęglowodany
14.5 gTłuszcze
🥘 Składniki
- 150 g cebuli pokrojonej w ćwiartki
- 2 – 3 ząbki czosnku
- 25 – 30 g natki pietruszki, świeżej, tylko liście plus dodatkowa ilość do dekoracji
- 10 g oliwy z oliwek plus dodatkowa ilość do natłuszczenia
- 200 g mięsa wołowego, mielonego
- 1 łyżeczki cynamonu, mielonego
- 1 łyżeczkigałki muszkatołowej, mielonej
- 1 łyżeczki kminu rzymskiego, mielonego
- 1 łyżeczki kolendry, mielonej
- ½ – 1
- łyżeczka soli
- ½ – 1
- łyżeczka pieprzu czarnego, mielonego
- 400 g wody
- 240 – 260 g białej ciecierzycy, z puszki odsączonej z zalewy
- 500 g przecieru pomidorowego, typu passata
- ½
- łyżeczki chili, mielonego
- sok z cytryny świeżo wyciśnięty, do podania
👨🍳 Przygotowanie
- Do naczynia miksującego włożyć 100 g cebuli, czosnek i natkę pietruszki, rozdrobnić7 s/obr. 8. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego. Natłuścić oliwą wkład Varomy, odstawić.
- Do naczynia miksującego włożyć mięso mielone, dodać ½ łyżeczki cynamonu, ½ łyżeczki gałki muszkatołowej, ½ łyżeczki kminu, ½ łyżeczki kolendry, sól i pieprz, zmiksować8 s/obr. 6. Przełożyć do innego naczynia. Z masy mięsnej formować kafty (Ø 2-3 cm) i układać na przygotowanym wcześniej wkładzie Varomy, odstawić.
- Do naczynia miksującego włożyć 50 g cebuli, rozdrobnić3 s/obr. 5. Cebulę zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
- Dodać oliwę, dusić2 min/120°C/obr. 1.
- Dodać wodę, ciecierzycę, przecier pomidorowy, ½ łyżeczki cynamonu, ½ łyżeczki gałki muszkatołowej, ½ łyżeczki kminu rzymskiego, ½ łyżeczki kolendry i chili, nałożyć przystawkę Varoma, gotować na parze20 min/Varoma/obr. 1. Zupę pomidorową z ciecierzycą podawać z kaftami bezpośrednio po przygotowaniu, skropioną sokiem z cytryny i posypaną natką pietruszki.