Zupa pomidorowa z chlebem, omlet ze szpinakiem i ratatouille na parze

⏱️ 60 min
👨‍🍳 Średni
🤖 Thermomix
400.5 kcal /
1675.6 kJ
Kalorie
17.6 gBiałko
31.6 gWęglowodany
23.6 gTłuszcze

🥘 Składniki

  • 60 g sera żółtego półtwardego (np. Gruyère, Emmentaler, Cheddar), pokrojonego na kawałki
  • 2 ząbki czosnku
  • 50 g oliwy z oliwek plus dodatkowa ilość do podania
  • 50 g białej bułki, czerstwej pokrojonej na 1-2 cm kawałki
  • 50 g chleba pokrojonego na 1-2 cm kawałki
  • 200 g liści szpinaku, mrożonych uprzednio rozmrożonych
  • 4 jajka
  • ½
  • łyżeczki soli plus dodatkowa ilość do smaku
  • 50 g cebuli dymki pokrojonej na kawałki
  • 50 g marchewki pokrojonej na kawałki
  • 700 g pomidorów pokrojonych na kawałki
  • 700 g krojonych pomidorów, z puszki pokrojonych na kawałki
  • 1 – 2 liście bazylii, świeże plus 5-6 do dekoracji
  • 500 g wody
  • 1 łyżeczka koncentratu bulionu warzywnego, wykonanego w TM
  • 1 kostka bulionu warzywnego (na 0,5 l) pokruszona
  • ½
  • łyżeczki soli
  • 400 g warzyw mieszanych (np. papryki, cukinii, bakłażana), pokrojonych na 2-3 cm kawałki
  • pieprz czarny, mielony ilość do smaku

👨‍🍳 Przygotowanie

  1. Do naczynia miksującego włożyć ser, rozdrobnić5 s/obr. 7. Przełożyć do innego naczynia, odstawić.
  2. Do naczynia miksującego włożyć czosnek, dodać 10 g oliwy, rozdrobnić5 s/obr. 5. Następnie dusić2 min/120°C/obr. 1.
  3. Dodać bułkę, dusić bez założonej miarki5 min/120°C//obr. 1. W tym czasie wkład Varomy wyłożyć papierem do pieczenia, pozostawiając boczne otwory niezakryte. Do dolnej części przystawki Varoma przełożyć wcześniej podduszony czosnek z bułką, odstawić.
  4. Do naczynia miksującego włożyć szpinak, dodać 10 g oliwy, jajka i ½ łyżeczki soli, rozdrobnić30 s/obr. 5.5. Powstałą masę szpinakowo-jajeczną przelać na wkład Varomy, rozprowadzić równomiernie na wkładzie Varomy, oprószyć wcześniej rozdrobnionym serem, następnie wkład Varomy włożyć do przystawki Varoma, odstawić.
  5. Do naczynia miksującego włożyć cebulę, marchewkę, dodać 30 g oliwy, pomidory, 1-2 liście bazylii, wodę, koncentrat bulionu warzywnego i ½ łyżeczki soli, rozdrobnić5 s/obr. 5.
  6. Włożyć koszyczek, odważyć do niego mieszane warzywa, nałożyć przystawkę Varoma, gotować na parze30 min/Varoma/obr. 1. Zdjąć przystawkę Varoma, odstawić. Przy pomocy papieru do pieczenia powstały omlet ze szpinakiem zwinąć w roladę, omlet pozostawić zawinięty w papier. W tym czasie wyjąć koszyczek przy pomocy kopystki, ugotowane warzywa ratatouille przełożyć na półmisek, doprawić solą i pieprzem, wymieszać. Roladę odwinąć z papieru, pokroić w plastry (ok. 2 cm), następnie ułożyć na półmisku z warzywami, odstawić w ciepłe miejsce. Zupę pomidorową przelać do wazy, dodać ugotowany na parze czosnek z bułką, całość polać oliwą i udekorować porwanymi w rękach liśćmi bazylii. Zupę podawać na gorąco jako starter, natomiast ciepły omlet ze szpinakiem z dodatkiem warzyw ratatouille jako danie główne.
Przewijanie do góry