Zupa pomidorowa spod Szrenicy

⏱️ 30 min
👨‍🍳 Łatwy
🤖 Thermomix
137.9 kcal /
576.9 kJ
Kalorie
2.2 gBiałko
10.6 gWęglowodany
10.6 gTłuszcze

🥘 Składniki

  • 120 g marchewki pokrojonej na kawałki
  • 60 g korzenia pietruszki pokrojonego na kawałki
  • 2 łyżeczki koncentratu bulionu drobiowego, wykonanego w TM
  • 2 kostki bulionu drobiowego (na 0,5 l) pokruszone
  • 50 g masła pokrojonego na kawałki
  • 400 – 500 g pomidorów bez skórki, pokrojonych w ćwiartki
  • 400 – 500 g krojonych pomidorów, z puszki
  • 100 g cebuli pokrojonej w ćwiartki
  • 1 szczypta soli
  • 1 szczypta pieprzu czarnego, mielonego
  • 400 g wody
  • natka pietruszki, świeża drobno posiekana, do dekoracji

👨‍🍳 Przygotowanie

  1. Do naczynia miksującego włożyć marchewkę i korzeń pietruszki, rozdrobnić7 s/obr. 6.
  2. Dodać koncentrat bulionu drobiowego, masło, pomidory, cebulę, sól i pieprz, gotować8 min/100°C/obr. 2, następnie zmiksować40 s/obr. 5-10, stopniowo zwiększając obroty.
  3. Dodać wodę, gotować6 min/100°C/obr. 2. Zupę pomidorową spod Szrenicy podawać bezpośrednio po przygotowaniu, udekorowaną natką pietruszki.
Przewijanie do góry