Zupa piwna z cheddarem i brie oraz orzechową kruszonką cynamonową
618.3 kcal /
2588.8 kJKalorie
2588.8 kJKalorie
19.7 gBiałko
33.7 gWęglowodany
44 gTłuszcze
🥘 Składniki
- Składniki:
- Orzechowa kruszonka cynamonowa: 100
- g płatków owsianych, błyskawicznych
- 150 g orzechów włoskich, łuskanych
- 70 g masła miękkiego, pokrojonego na kawałki
- 30 g mąki pszennej
- 1 łyżeczka cynamonu, mielonego
- ¼
- łyżeczki soli
- Zupa piwna z cheddarem i brie: 80 – 100
- g cebuli przekrojonej na pół
- 250 g jabłek bezgniazd nasiennych, pokrojonych na kawałki
- 20 g oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka cukru trzcinowego nierafinowanego
- 200 g cydru, wytrawnego
- 150 g piwa, typu jasny lager
- 150 g wody
- 1 czubata łyżeczka koncentratu bulionu drobiowego, wykonanego w TM
- 1 kostka bulionu drobiowego (na 0,5 l) pokruszona
- 2 – 3 łyżeczki liści tymianku, świeżych
- 2 szczypty pieprzu cayenne, mielonego
- ½ – ¾
- łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
- 1 łyżeczka soli
- 75 g mleka
- 25 g mąki pszennej
- 200 g sera cheddar pokrojonego na 1,5 cm kawałki
- 60 – 80 g sera brie pokrojonego na 1,5 cm kawałki
👨🍳 Przygotowanie
- Rozgrzać piekarnik do temp. 180°C. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, odstawić.
- Do czystego i suchego naczynia miksującego włożyć płatki owsiane i orzechy, rozdrobnić1-2 s/obr. 6.
- Dodać masło, mąkę, cynamon i sól, wymieszać15-20 s//obr. 4. Przełożyć na wcześniej przygotowaną blachę, równomiernie rozłożyć. Piec 15-18 min (180°C). Odstawić do ostudzenia. W tym czasie kontynuować przygotowanie przepisu. Umyć naczynie miksujące.
- Do naczynia miksującego włożyć cebulę i jabłka, rozdrobnić5 s/obr. 5. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
- Dodać oliwę i cukier, dusić3 min/120°C/obr. 2.
- Dodać cydr, piwo, wodę, koncentrat bulionu drobiowego, tymianek, pieprz cayenne, pieprz czarny i sól, gotować10 min/100°C/obr. 2.
- Na pokrywie naczynia miksującego postawić miskę, odważyć do niej mleko i mąkę, dokładnie wymieszać.
- Do naczynia miksującego dodać mąkę wymieszaną z mlekiem, cheddar i ser brie, podgrzewać6 min/90°C/obr. 3, następnie zmiksować1 min/obr. 5-10, stopniowo zwiększając obroty.Zupę piwną z cheddarem i brie podawać bezpośrednio po przygotowaniu, udekorowaną orzechową kruszonką cynamonową.