Zupa pieczarkowo-paprykowa; Schab w sosie węgierskim (z osłoną noża miksującego), kasza pęczak i surówka po węgiersku z kiszonej kapusty
683.2 kcal /
2858.5 kJKalorie
2858.5 kJKalorie
39.2 gBiałko
67.1 gWęglowodany
30.3 gTłuszcze
🥘 Składniki
- Składniki:
- Schab w sosie węgierskim: 800
- g schabu wieprzowego bez kości, pokrojonego w 2 cm plastry (6 szt.)
- 1 łyżeczka soli
- ¾
- łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
- mąka pszenna do obtoczenia
- 250 g cebuli przekrojonej na pół
- 2 ząbki czosnku
- 25 g oleju
- 600 g wody
- 40 g koncentratu pomidorowego
- 2 liście laurowe, suszone
- 4 ziarna ziela angielskiego
- 2 łyżeczki papryki słodkiej, mielonej
- ½
- łyżeczki papryki ostrej, mielonej
- 2 łyżeczki czosnku niedźwiedziego, suszonego
- 2 łyżeczki koncentratu bulionu mięsnego, wykonanego w TM
- 2 kostki bulionu mięsnego (na 0,5 l) pokruszone
- Surówka z kiszonej kapusty i papryki: 350
- g kapusty kiszonej odsączonej z zalewy
- 10 g natki pietruszki, świeżej, tylko liście
- 100 g jabłek bezgniazd nasiennych, pokrojonych na kawałki
- 80 g marchewki pokrojonej na kawałki
- 100 g czerwonej papryki bezgniazd nasiennych, pokrojonej na kawałki
- 20 g oleju
- 1 łyżeczka cukru
- ¼
- łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
- Zupa pieczarkowo-paprykowa: 350
- g czerwonej papryki bezgniazd nasiennych, w tym 200 pokrojonej na kawałki i 150g pokrojonej w 2 cm kostkę
- 15 g masła
- 30 g mąki pszennej
- 700 g wody
- 500 g pieczarek pokrojonych w 2-3 mm plastry
- 200 g ziemniaków pokrojonych w 2 cm kostkę
- 15 g sosu sojowego
- 2 liście laurowe, suszone
- 3 ziarna ziela angielskiego
- 1 łyżeczka papryki słodkiej, mielonej
- ½
- łyżeczki papryki wędzonej, mielonej
- ¼
- łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
- Gotowanie kaszy pęczak: 1300
- g wody
- 5 g oleju
- 1 łyżeczka soli
- 300 g kaszy jęczmiennej pęczak
- 6 łyżeczek kwaśnej śmietany, 18% tłuszczu
👨🍳 Przygotowanie
- Na pokrywie naczynia miksującego w urządzeniu Thermomix postawić miskę, odważyć do niej schab. Plastry mięsa rozbić tłuczkiem na grubość 1 cm, oprószyć solą i pieprzem, obtoczyć w mące, odstawić (patrz wskazówka).
- Do naczynia miksującego w urządzeniu Thermomix włożyć cebulę i czosnek, dodać olej, rozdrobnić5 s/obr. 5. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego, dusić5 min/120°C/obr. 1. Przełożyć do innego naczynia, odstawić.
- Założyć osłonę noża miksującego.Do naczynia miksującego w urządzeniu Thermomix włożyć ½ duszonej cebuli z czosnkiem, dodać wodę, koncentrat pomidorowy, liście laurowe, ziele angielskie, słodką paprykę, ostrą paprykę, czosnek niedźwiedzi i koncentrat bulionu mięsnego. Przełożyć naczynie miksujące z obudowy urządzenia Thermomix do stacji Thermomix Friend. Ustawić10 min/100°C/obr. 1i gotować, przekręcając pokrętło obrotów. Gdy stacja Thermomix Friend zasygnalizuje koniec pracy, do naczynia miksującego w stacji Thermomix Friend dodać przyprawiony schab (patrz wskazówka), upewniając się, że jest równomiernie rozłożony na osłonie noża miksującego. Ustawić60 min/98°C/obr. 1i gotować, przekręcając pokrętło obrotów. W tym czasie kontynuować przygotowanie przepisu.
- Umieścić drugie naczynie miksujące w obudowie urządzenia Thermomix. Na pokrywie naczynia miksującego w urządzeniu Thermomix postawić drugi koszyczek, odważyć do niego kapustę. Zdjąć koszyczek i przepłukać kapustę pod zimną, bieżącą wodą. Kapustę dokładnie odcisnąć, odstawić.
- Do czystego i suchego naczynia miksującego w urządzeniu Thermomix włożyć natkę pietruszki, rozdrobnić3 s/obr. 8. ⅔ rozdrobnionej natki przełożyć do innego naczynia, odstawić do posypania zupy.
- Do naczynia miksującego w urządzeniu Thermomix dodać jabłka, marchewkę, paprykę, olej, cukier i pieprz, rozdrobnić3 s/obr. 5. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
- Do naczynia miksującego w urządzeniu Thermomix dodać odciśniętą kapustę kiszoną, rozdrobnić3-4 s/obr. 5. Surówkę przełożyć do naczynia, w którym będzie podawana, odstawić. Opłukać naczynie miksujące.
- Umieścić ponownie naczynie miksujące w obudowie urządzenia Thermomix. Do naczynia miksującego w urządzeniu Thermomix włożyć 200 g czerwonej papryki, pokrojonej na kawałki, dodać masło, rozdrobnić3 s/obr. 5. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego, dusić6 min/120°C/obr. 1.
- Do naczynia miksującego w urządzeniu Thermomix dodać mąkę i 300 g wody, zmiksować30 s/obr. 9.
- Do naczynia miksującego w urządzeniu Thermomix dodać pozostałą duszoną cebulę z czosnkiem, 400 g wody, 150 g czerwonej papryki pokrojonej w kostkę, pieczarki, ziemniaki, sos sojowy, liście laurowe, ziele angielskie, słodką paprykę, wędzoną paprykę i pieprz, gotować20 min/100°C//obr. 1. Zupę przelać do wazy, odstawić w ciepłe miejsce. Umyć naczynie miksujące.
- Gdy stacja Thermomix Friend zasygnalizuje koniec pracy, przy pomocy szczypców kuchennych lub widelca ostrożnie przełożyć plastry schabu z dołu na górę, zamieniając je miejscami. Ustawić30 min/98°C/obr. 1i gotować, przekręcając pokrętło obrotów. W tym czasie kontynuować przygotowanie przepisu.
- Umieścić ponownie naczynie miksujące w obudowie urządzenia Thermomix. Do naczynia miksującego w urządzeniu Thermomix wlaćwodę i olej, dodać sól. Włożyć drugi koszyczek, odważyć do niego kaszę, gotować na parze20 min/Varoma/obr. 4. Ostrożnie wyjąć koszyczek przy pomocy kopystki, kaszę odstawić w ciepłe miejsce do momentu podania. Zupę przelać na talerze, każdą porcję udekorować śmietaną i rozdrobnioną natką pietruszki. Zupę pieczarkowo-paprykową podawać jako pierwsze danie. Schab w sosie węgierskim podawać z kaszą pęczak i surówką z kiszonej kapusty jako drugie danie.