Zupa pieczarkowa z kurczakiem; Jednogarnkowy makaron à la ratatouille
728.5 kcal /
3048.2 kJKalorie
3048.2 kJKalorie
31.5 gBiałko
92.4 gWęglowodany
26.6 gTłuszcze
🥘 Składniki
- 60 g sera parmezan pokrojonego na 3 cm kawałki
- 60 g seragrana padano pokrojonego na 3 cm kawałki
- 5 g natki pietruszki, świeżej, tylko liście
- 80 g cebuli przekrojonej na pół
- 20 g masła
- 100 g warzyw, mieszanych (np. marchewki, korzenia pietruszki, selera), pokrojonych na kawałki
- 150 g fileta z piersi kurczaka, bez skóry pokrojonego w 1-1,5 cm kostkę
- 150 g ziemniaków pokrojonych w 1-1,5 cm kostkę
- 200 g pieczarek pokrojonych w 5 mm plastry
- 1 łyżeczka koncentratu bulionu drobiowego, wykonanego w TM
- 1 kostka bulionu drobiowego (na 0,5 l) pokruszona
- 1 łyżeczka przyprawy uniwersalnej, wykonanej w TM
- ¾
- łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
- 1400 g wody
- 100 g czerwonej cebuli przekrojonej na pół
- 150 g cukinii pokrojonej na kawałki
- 150 g bakłażana pokrojonego na kawałki
- 150 g czerwonej papryki bezgniazd nasiennych, pokrojonej na kawałki
- 40 g oliwy z oliwek
- 400 g krojonych pomidorów, z puszki
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka ziół prowansalskich, suszonych
- ½
- łyżeczki chili, mielonego (opcjonalnie)
- 350 g makaronu, suchego, krótkiego np. fusilli, rigatoni
- 4 łyżki śmietany, min. 30% tłuszczu
- 100 g pomidorków koktajlowych przekrojonych na pół
- 30 – 40 g czarnych oliwek bez pestek
- (opcjonalnie)
- liście bazylii, świeże do dekoracji
👨🍳 Przygotowanie
- Do czystego i suchego naczynia miksującego w urządzeniu Thermomix włożyć parmezan, rozdrobnić8 s/obr. 10. Przełożyć do innego naczynia, odstawić.
- Umieścić ponownie naczynie miksujące w obudowie urządzenia Thermomix. Do naczynia miksującego w urządzeniu Thermomix włożyć natkę pietruszki, rozdrobnić3 s/obr. 8. Przełożyć do innego naczynia, odstawić.
- Umieścić ponownie naczynie miksujące w obudowie urządzenia Thermomix. Do naczynia miksującego w urządzeniu Thermomix włożyć cebulę i masło, rozdrobnić5 s/obr. 5. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego, dusić3 min/120°C/obr. 1.
- Do naczynia miksującego w urządzeniu Thermomix dodać mieszane warzywa, rozdrobnić4 s/obr. 5.
- Do naczynia miksującego w urządzeniu Thermomix dodać kurczaka, ziemniaki, pieczarki, koncentrat bulionu drobiowego, przyprawę uniwersalną, ¼ łyżeczki pieprzu i 800 g wody. Przełożyć naczynie miksujące z obudowy urządzenia Thermomix do stacji Thermomix Friend, dokładnie przemieszać kopystką (patrz wskazówka). Ustawić20 min/100°C/obr. 1i gotować, przekręcając pokrętło obrotów. W tym czasie kontynuować przygotowanie przepisu.
- Umieścić drugie naczynie miksujące w obudowie urządzenia Thermomix. Do naczynia miksującego w urządzeniu Thermomix włożyć czerwoną cebulę, cukinię, bakłażan i paprykę, dodać oliwę, rozdrobnić przy pomocy kopystki3-4 s/obr. 4, następnie dusić4 min/120°C//obr. .
- Do naczynia miksującego w urządzeniu Thermomix dodać pomidory, pozostałe 600 g wody, sól, pozostałą ½ łyżeczki pieprzu, zioła prowansalskie i chili, gotować9 min/100°C/obr. 1.
- Do naczynia miksującego w urządzeniu Thermomix dodać makaron, dokładnie przemieszać kopystką, gotowaćzgodnie z czasem podanym na opakowaniu100°C//obr. (patrz wskazówka). W tym czasie, gdy stacja Thermomix Friend zasygnalizuje koniec pracy, do naczynia miksującego w stacji Thermomix Friend dodać śmietanę, 2 łyżki rozdrobnionego wcześniej parmezanu i natkę pietruszki, dokładnie wymieszać kopystką.
- Do naczynia miksującego w urządzeniu Thermomix dodać pomidorki koktajlowe i oliwki, dokładnie wymieszać kopystką. Zupę pieczarkową z kurczakiem podawać jako pierwsze danie. Jednogarnkowy makaron à la ratatouille podawać jako drugie danie, posypany pozostałym parmezanem i udekorowany liśćmi bazylii.