Zupa pieczarkowa i danie na Varomie
355.3 kcal /
1487.4 kJKalorie
1487.4 kJKalorie
27 gBiałko
20 gWęglowodany
21.3 gTłuszcze
🥘 Składniki
- 1230 g wody
- 300 g pieczarek przekrojonych na pół pokrojonych w ćwiartki
- 15 g oleju rzepakowego
- 100 g cebuli pokrojonej w ćwiartki
- 60 g marchewki pokrojonej na 2 cm kawałki
- 60 g korzenia pietruszki pokrojonego na 2 cm kawałki
- 60 g korzenia selera pokrojonego na 2 cm kawałki
- 2 łyżeczki koncentratu bulionu warzywnego, wykonanego w TM
- 2 kostki bulionu warzywnego (na 0,5 l) pokruszone
- ¾ – 1
- łyżeczka soli
- 1 łyżeczka przyprawy uniwersalnej, wykonanej w TM
- ½ – 1
- łyżeczka pieprzu czarnego, mielonego
- 400 g fileta z piersi indyka, bez skóry i kości pokrojonego w plastry, zamarynowanego (patrz wskazówka)
- 400 g warzyw, mieszanych szybkogotujących się (np. cukinii, papryki, brokułu, pieczarek), pokrojonych na 4-5 cm kawałki (patrz wskazówka)
- 1 jajko
- 2 czubate łyżki mąki pszennej
- 100 g śmietany, 12% tłuszczu
- 1 łyżka natki pietruszki, świeżej posiekanej
👨🍳 Przygotowanie
- Do naczynia miksującego wlać 30 g wody, włożyć koszyczek, odważyć do niego pieczarki, gotować na parze3 min/Varoma/obr. . Ostrożnie wyjąć koszyczek przy pomocy kopystki, odstawić. Opróżnić naczynie miksujące.
- Do naczynia miksującego wlać olej, dodać podgotowane na parze pieczarki, rumienić Wysokie Temp..
- Dodać cebulę, marchewkę, korzeń pietruszki i seler, rozdrobnić5-7 s/obr. 5.
- Dodać pozostałe 1200 g wody, koncentrat bulionu warzywnego, sól i pieprz. Nałożyć dolną część przystawki Varoma, odważyć do niej zamarynowanego indyka. Włożyć wkład Varomy, odważyć na niego warzywa, gotować na parze20-25 min/Varoma//obr. 1(patrz wskazówka). W tym czasie do kubka wbić jajko, dodać do niego mąkę, dokładnie wymieszać widelcem. Zdjąć przystawkę Varoma, odstawić.
- Przez otwór w pokrywie naczynia miksującego podczas pracy TM stopniowo wlewać przygotowane ciasto na kluski lane, gotować2 min/100°C//obr. 1.
- Na pokrywie naczynia miksującego postawić kubek, odważyć do niego 50 g śmietany. Dodać do niej kilka łyżek ugotowanej zupy, dokładnie wymieszać.
- Do naczynia miksującego dodać zahartowaną śmietanę, natkę pietruszki, wymieszać20 s//obr. 2. Zupę przelać do wazy, ugotowane na parze mięso i warzywa przełożyć na talerz do serwowania, odstawić.
- Do naczynia miksującego wlać 150 g zupy, dodać pozostałe 50 g śmietany, uruchomić Miksowanie /30 s.Powstałym sosem polać indyka i warzywa. Zupę pieczarkową i danie na Varomie podawać bezpośrednio po przygotowaniu.