Zupa Pho ze spiralizowaną rzodkwią (TM6)

⏱️ 60 min
👨‍🍳 Średni
🤖 Thermomix
242.2 kcal /
1013.1 kJ
Kalorie
18.5 gBiałko
17.7 gWęglowodany
11.8 gTłuszcze

🥘 Składniki

  • 60 g kiełków fasoli, świeżych
  • 30 g cebuli dymki pokrojonej w 1-2 mm plastry
  • 700 g japońskiej rzodkwi (daikon) z odciętymi końcówkami, Ø 4-5 cm, pokrojonej na kawałki (patrz wskazówka)
  • 800 g białej rzodkwi z odciętymi końcówkami, Ø 4-5 cm, pokrojonej na kawałki (patrz wskazówka)
  • 1300 g wody
  • ½
  • łyżeczki soli
  • ½
  • łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
  • 2 łyżki koncentratu bulionu mięsnego, wykonanego w TM
  • 1 kostka bulionu mięsnego (na 0,5 l) pokruszoną
  • 20 g korzenia imbiru, świeżego pokrojonego w plastry
  • 1 laska cynamonu
  • 2 gwiazdki anyżu
  • 300 g steka z polędwicy wołowej pokrojonego w 1-2 mm plastry
  • 10 g sosu rybnego
  • 4 gałązki kolendry, świeżej tylko liście, posiekane
  • 1 papryczka chili, świeża pokrojoną w plastry
  • 4 łyżeczki sosu Hoisin (patrz wskazówka)
  • (opcjonalnie)
  • 2 łyżeczki czerwonego sosu chili (opcjonalnie)
  • 1 limonka pokrojoną w ćwiartki

👨‍🍳 Przygotowanie

  1. Na pokrywie naczynia miksującego postawić miskę, odważyć do niej kiełki fasoli i cebulę dymkę, odstawić.
  2. Na pokrywie naczynia miksującego postawić drugą miskę, odważyć do niej rzodkiew, odstawić.
  3. Włożyć trzpień i pojemnik nakładki krojącej. Umieścić spiralizer z ostrzem 2 (do cienkich wstążek). Nałożyć pokrywę nakładki krojącej. Przymocować rzodkiew do popychacza spiralizera. Włożyć popychacz spiralizera, uruchomić Spiralizowanie , delikatnie dociskając popychacz. Powtórzyć z pozostałą rzodkwią. Przełożyć do dolnej części przystawki Varoma, odstawić. Wyjąć nakładkę krojącą wraz z trzpieniem z naczynia miksującego, odstawić.
  4. Do naczynia miksującego wlać wodę, dodać sól, pieprz i koncentrat bulionu mięsnego. Włożyć koszyczek, odważyć do niego imbir, dodać cynamon i anyż. Nałożyć przystawkę Varoma, gotować na parze30 min/Varoma//obr. 1. Zdjąć przystawkę Varoma, odstawić. Ostrożnie wyjąć koszyczek przy pomocy kopystki, przyprawy wyrzucić.
  5. Włożyć koszyczek, odważyć do niego steki. Przemieszać kopystką. Pozostawić w koszyczku na ok. 10 sekund lub do momentu, aż mięso się zetnie. Ostrożnie wyjąć koszyczek przy pomocy kopystki, odstawić. Blanszowane plastry steka przełożyć do innego naczynia, odstawić.
  6. Do naczynia miksującego dodać sos rybny, uruchomić Czajnik /100°C. W tym czasie ugotowaną na parze rzodkiew rozłożyć równomiernie do 4 misek. Na wierzchu ułożyć odważone kiełki fasoli, odważoną cebulę dymkę, blanszowane plastry steka, kolendrę i papryczkę chili. Całość zalać przygotowanym wywarem, skropić sosem Hoisin i sosem chili. Zupę Pho ze spiralizowaną rzodkwią podawać z limonką.
Przewijanie do góry