Zupa Pho ze spiralizowaną rzodkwią (TM6)
242.2 kcal /
1013.1 kJKalorie
1013.1 kJKalorie
18.5 gBiałko
17.7 gWęglowodany
11.8 gTłuszcze
🥘 Składniki
- 60 g kiełków fasoli, świeżych
- 30 g cebuli dymki pokrojonej w 1-2 mm plastry
- 700 g japońskiej rzodkwi (daikon) z odciętymi końcówkami, Ø 4-5 cm, pokrojonej na kawałki (patrz wskazówka)
- 800 g białej rzodkwi z odciętymi końcówkami, Ø 4-5 cm, pokrojonej na kawałki (patrz wskazówka)
- 1300 g wody
- ½
- łyżeczki soli
- ½
- łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
- 2 łyżki koncentratu bulionu mięsnego, wykonanego w TM
- 1 kostka bulionu mięsnego (na 0,5 l) pokruszoną
- 20 g korzenia imbiru, świeżego pokrojonego w plastry
- 1 laska cynamonu
- 2 gwiazdki anyżu
- 300 g steka z polędwicy wołowej pokrojonego w 1-2 mm plastry
- 10 g sosu rybnego
- 4 gałązki kolendry, świeżej tylko liście, posiekane
- 1 papryczka chili, świeża pokrojoną w plastry
- 4 łyżeczki sosu Hoisin (patrz wskazówka)
- (opcjonalnie)
- 2 łyżeczki czerwonego sosu chili (opcjonalnie)
- 1 limonka pokrojoną w ćwiartki
👨🍳 Przygotowanie
- Na pokrywie naczynia miksującego postawić miskę, odważyć do niej kiełki fasoli i cebulę dymkę, odstawić.
- Na pokrywie naczynia miksującego postawić drugą miskę, odważyć do niej rzodkiew, odstawić.
- Włożyć trzpień i pojemnik nakładki krojącej. Umieścić spiralizer z ostrzem 2 (do cienkich wstążek). Nałożyć pokrywę nakładki krojącej. Przymocować rzodkiew do popychacza spiralizera. Włożyć popychacz spiralizera, uruchomić Spiralizowanie , delikatnie dociskając popychacz. Powtórzyć z pozostałą rzodkwią. Przełożyć do dolnej części przystawki Varoma, odstawić. Wyjąć nakładkę krojącą wraz z trzpieniem z naczynia miksującego, odstawić.
- Do naczynia miksującego wlać wodę, dodać sól, pieprz i koncentrat bulionu mięsnego. Włożyć koszyczek, odważyć do niego imbir, dodać cynamon i anyż. Nałożyć przystawkę Varoma, gotować na parze30 min/Varoma//obr. 1. Zdjąć przystawkę Varoma, odstawić. Ostrożnie wyjąć koszyczek przy pomocy kopystki, przyprawy wyrzucić.
- Włożyć koszyczek, odważyć do niego steki. Przemieszać kopystką. Pozostawić w koszyczku na ok. 10 sekund lub do momentu, aż mięso się zetnie. Ostrożnie wyjąć koszyczek przy pomocy kopystki, odstawić. Blanszowane plastry steka przełożyć do innego naczynia, odstawić.
- Do naczynia miksującego dodać sos rybny, uruchomić Czajnik /100°C. W tym czasie ugotowaną na parze rzodkiew rozłożyć równomiernie do 4 misek. Na wierzchu ułożyć odważone kiełki fasoli, odważoną cebulę dymkę, blanszowane plastry steka, kolendrę i papryczkę chili. Całość zalać przygotowanym wywarem, skropić sosem Hoisin i sosem chili. Zupę Pho ze spiralizowaną rzodkwią podawać z limonką.