Zupa Pho z resztek pieczonego drobiu
603.5 kcal /
2525.1 kJKalorie
2525.1 kJKalorie
45.8 gBiałko
62.3 gWęglowodany
17.5 gTłuszcze
🥘 Składniki
- 1900 g wody plus dodatkowa ilość dogotowania makaronu
- 6 jajek
- resztki mięsa i kości z pieczonej kaczki kurczaka (korpus z ok. 2 kg drobiu, patrz wskazówka)
- 3 – 5 ząbków czosnku (patrz wskazówka)
- 10 – 20 g korzenia imbiru, świeżego pokrojonego w 2 mm plastry (patrz wskazówka)
- 15 g oleju
- ½ – 1
- łyżeczka przyprawy chińskiej 5 smaków, w proszku (patrz wskazówka)
- ¾
- łyżeczki soli (patrz wskazówka), plus 2 szczypty
- 70 g korzenia pietruszki przekrojonego wzdłuż na pół
- 70 g pora pokrojonego na 5 cm kawałki
- 70 g korzenia selera pokrojonego na 3-5 cm kawałki
- 1 laska cynamonu
- 3 goździki
- ½ – 1
- czerwona papryczka chili, świeża bezgniazd nasiennych, przekrojona na pół (patrz wskazówka), plus dodatkowa ilość papryczki pokrojonej w 3 mm plastry, do dekoracji
- ¼ – ½
- łyżeczki ziaren pieprzu czarnego
- 400 g makaronu ryżowego, suchego np. pho vermicelli
- 2 – 3 łyżki tłuszczu i soków pozostałych po pieczeniu drobiu
- (opcjonalnie)
- 20 – 30 g sosu sojowego
- 15 – 25 g sosu rybnego
- groszek cukrowy ilość do podania (ok. 200g)
- liście szpinaku baby, świeże ilość do podania (ok. 50g)
- ziarna sezamu do dekoracji
- cebula dymka pokrojona w 3 mm plastry, do dekoracji
👨🍳 Przygotowanie
- Do naczynia miksującego wlać 400 g wody. Włożyć koszyczek, umieścić w nim jajka, gotować na parze12 min/120°C/obr. 1. W tym czasie z korpusu pozostałego po pieczonej kaczce lub kurczaku zdjąć resztki mięsa i skóry, pokroić na 2 cm kawałki, odstawić. Obrany korpus podzielić na mniejsze kawałki, odstawić. Ostrożnie wyjąć koszyczek przy pomocy kopystki, odstawić. Opróżnić naczynie miksujące.
- Do naczynia miksującego włożyć 2-3 ząbki czosnku i 5-10 g imbiru, rozdrobnić3 s/obr. 8. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego, rozdrobnić ponownie3 s/obr. 8. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
- Dodać olej, dusić3 min/120°C/obr. 1.
- Dodać 200-300 g pokrojonych resztek mięsa i skóry, przyprawę 5 smaków i 2 szczypty soli, dusić3 min/120°C//obr. 1. Przełożyć do innego naczynia, odstawić.
- Założyć osłonę noża miksującego.Do naczynia miksującego włożyć 400-500 g obranych kości z pieczonego drobiu, korzeń pietruszki, por, seler, cynamon, goździki, papryczkę chili, pozostałe 5-10 g imbiru, 1-2 ząbki czosnku, dodać pieprz, ¾ łyżeczki soli i pozostałe 1500 g wody, gotować90 min/95°C//obr. 1. W tym czasie, pod koniec czasu gotowania, obrać ugotowane jajka oraz na dużą miskę nałożyć dolną część przystawki Varoma, odstawić. Zawartość naczynia miksującego przelać do dolnej części przystawki Varoma, odcedzić. Bulion i ugotowane warzywa zachować (patrz wskazówka), kości i przyprawy wyrzucić.Zdjąć osłonę noża miksującego.
- Na pokrywie naczynia miksującego postawić miskę, odważyć do niej makaron, odstawić.
- Do naczynia miksującego wlać bulion, dodać tłuszcz i soki pozostałe po pieczeniu drobiu, sos sojowy i sos rybny, odparowywać bez założonej miarki15 min/120°C/obr. 1. W tym czasie na kuchence w garnku ugotować makaron zgodnie z przepisem na opakowaniu. Do miseczek włożyć ugotowany makaron, dodać duszone resztki mięsa, ugotowane jajka, przekrojone na pół, groszek i szpinak, następnie zalać gorącym bulionem. Zupę Pho z resztek pieczonego drobiu podawać bezpośrednio po przygotowaniu, udekorowaną sezamem, cebulą dymką i chili.