Zupa Pho
527 kcal /
2206 kJKalorie
2206 kJKalorie
44.3 gBiałko
43.9 gWęglowodany
20.7 gTłuszcze
🥘 Składniki
- 150 g cebuli przekrojonej na pół
- 70 g korzenia imbiru, świeżego pokrojonego na kawałki
- 2 ząbki czosnku
- 2 gwiazdki anyżu
- 1 laska cynamonu
- 2 łyżeczki nasion kolendry
- 600 g skrzydełek z kurczaka
- 200 g polędwicy wołowej pokrojonej w 2 cm plastry
- 1000 g wody
- 1 papryczka chili, świeża bezgniazd nasiennych, pokrojona na kawałki
- 40 g cebuli dymki drobno pokrojonej (20g białej i 20g zielonej części)
- 20 g sosu rybnego bezglutenowego
- 150 g makaronu ryżowego nitki
- 100 g kiełków fasoli mung, świeżych
- 15 g kolendry, świeżej drobno pokrojonej
- 1 limonka pokrojona w ćwiartki
- cukier do smaku
👨🍳 Przygotowanie
- Rozgrzać piekarnik do temp. 230°C. Na blasze ułożyć cebulę, imbir i czosnek, piec 15 min (230°C). Następnie dodać gwiazdki anyżu, laskę cynamonu i kolendrę, piec 4 min (230°C).
- Do naczynia miksującego włożyć skrzydełka kurczaka i wołowinę, dodać wodę, zamiast miarki na pokrywę naczynia miksującego nałożyć koszyczek, gotować20 min/100°C//obr. .
- Dodać upieczone wcześniej warzywa i przyprawy, zamiast miarki na pokrywę naczynia miksującego nałożyć koszyczek, gotować25 min/95°C//obr. .
- Dolną część przystawki Varoma wyłożyć gazą i przecedzić przez nią do innego naczynia powstały wywar, aby pozbyć się drobnych zanieczyszczeń, a zupa była klarowna. Oddzielić mięso od kości w skrzydełkach kurczaka, mięso przełożyć do osobnego naczynia, odstawić. Opłukać naczynie miksujące.
- Do naczynia miksującego wlać powstały wywar, dodać papryczkę chili, 20 g cebuli dymki (tylko zieloną część) i sos rybny. Włożyć koszyczek i umieścić w nim makaron, gotować10 min/100°C/obr. .
- Wyjąć koszyczek przy pomocy kopystki. Makaron przełożyć do miseczek, na makaronie ułożyć kolejno mięso, cebulę dymkę (białą część), kiełki fasoli i kolendrę. Całość zalać wywarem, skropić sokiem z limonki i dodać szczyptę cukru.
- Zupę Pho podawać bezpośrednio po przygotowaniu.