Zupa ogórkowa
101.8 kcal /
425.9 kJKalorie
425.9 kJKalorie
2.5 gBiałko
16.7 gWęglowodany
1.6 gTłuszcze
🥘 Składniki
- 200 g ogórków kiszonych pokrojonych na kawałki
- 100 g marchewki pokrojonej na kawałki
- 80 g korzenia pietruszki pokrojonego na kawałki
- 60 g korzenia selera pokrojonego na kawałki
- 30 g pora pokrojonego w 1 cm plastry
- 1 ząbek czosnku
- 200 g ziemniaków pokrojonych na kawałki
- 600 g wody
- 1 czubata łyżeczka koncentratu bulionu mięsnego, wykonanego w TM
- 1 kostka bulionu mięsnego (na 0,5 l) pokruszona
- 200 – 250 g zalewy z ogórków kiszonych
- 2 – 3 łyżki kwaśnej śmietany, 18% tłuszczu
- 2 łyżki koperku, świeżego posiekanego
- sól do smaku
- pieprz czarny, mielony do smaku
👨🍳 Przygotowanie
- Do naczynia miksującego włożyć ogórki, rozdrobnić4 s/obr. 5. Przełożyć do innego naczynia, odstawić.
- Do naczynia miksującego włożyć marchewkę, pietruszkę, seler, por i czosnek, rozdrobnić3 s/obr. 5.
- Dodać ziemniaki, rozdrobnić kolejne2 s/obr. 5.
- Dodać wodę i koncentrat bulionu mięsnego, gotować15 min/100°C//obr. 1.
- Dodać rozdrobnione wcześniej ogórki i 200-250 g zalewy z ogórków, gotować5 min/100°C//obr. 1.
- Do kubka włożyć śmietanę, dodać 3-4 łyżki zupy, dokładnie wymieszać.
- Do naczynia miksującego wlać zawartość kubka, dodać koperek, doprawić do smaku solą i pieprzem, wymieszać15 s//obr. 2. Zupę ogórkową podawać bezpośrednio po przygotowaniu.