Zupa ogórkowa

⏱️ 30 min
👨‍🍳 Łatwy
🤖 Thermomix
101.8 kcal /
425.9 kJ
Kalorie
2.5 gBiałko
16.7 gWęglowodany
1.6 gTłuszcze

🥘 Składniki

  • 200 g ogórków kiszonych pokrojonych na kawałki
  • 100 g marchewki pokrojonej na kawałki
  • 80 g korzenia pietruszki pokrojonego na kawałki
  • 60 g korzenia selera pokrojonego na kawałki
  • 30 g pora pokrojonego w 1 cm plastry
  • 1 ząbek czosnku
  • 200 g ziemniaków pokrojonych na kawałki
  • 600 g wody
  • 1 czubata łyżeczka koncentratu bulionu mięsnego, wykonanego w TM
  • 1 kostka bulionu mięsnego (na 0,5 l) pokruszona
  • 200 – 250 g zalewy z ogórków kiszonych
  • 2 – 3 łyżki kwaśnej śmietany, 18% tłuszczu
  • 2 łyżki koperku, świeżego posiekanego
  • sól do smaku
  • pieprz czarny, mielony do smaku

👨‍🍳 Przygotowanie

  1. Do naczynia miksującego włożyć ogórki, rozdrobnić4 s/obr. 5. Przełożyć do innego naczynia, odstawić.
  2. Do naczynia miksującego włożyć marchewkę, pietruszkę, seler, por i czosnek, rozdrobnić3 s/obr. 5.
  3. Dodać ziemniaki, rozdrobnić kolejne2 s/obr. 5.
  4. Dodać wodę i koncentrat bulionu mięsnego, gotować15 min/100°C//obr. 1.
  5. Dodać rozdrobnione wcześniej ogórki i 200-250 g zalewy z ogórków, gotować5 min/100°C//obr. 1.
  6. Do kubka włożyć śmietanę, dodać 3-4 łyżki zupy, dokładnie wymieszać.
  7. Do naczynia miksującego wlać zawartość kubka, dodać koperek, doprawić do smaku solą i pieprzem, wymieszać15 s//obr. 2. Zupę ogórkową podawać bezpośrednio po przygotowaniu.
Przewijanie do góry