Naleśniki z warzywami zapiekane pod sosem beszamelowym

⏱️ 60 min
👨‍🍳 Średni
🤖 Thermomix
693.1 kcal /
2899.8 kJ
Kalorie
26.7 gBiałko
55.2 gWęglowodany
40.5 gTłuszcze

🥘 Składniki

  • 80 g sera parmezan pokrojonego na 3 cm kawałki
  • 80 g seragrana padano pokrojonego na 3 cm kawałki
  • Ciasto naleśnikowe: 300
  • g mleka
  • 30 g oleju
  • 100 g mąki pszennej
  • 3 jajka
  • ¼
  • łyżeczki soli
  • Nadzienie warzywne: 600
  • g warzyw, mieszanych skrawków i resztek, np. cebuli, czosnku, marchewki, cukinii, kalarepy, papryki, pokrojonych na 3 cm kawałki
  • 40 g oliwek, bez pestek
  • 20 g oleju plus dodatkowa ilość do smażenia
  • 170 g pomidorów pokrojonych na kawałki
  • 170 g krojonych pomidorów, z puszki
  • 20 – 30 g koncentratu pomidorowego
  • 60 g czerwonego wina
  • 60 g wody
  • 2 łyżeczki oregano, suszonego
  • 1 łyżeczka soli
  • ¼
  • łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
  • Sos beszamelowy i szczypiorek: 30
  • g masła plus dodatkowa ilość do natłuszczenia
  • 30 g mąki pszennej
  • 250 g mleka
  • 4 – 5 szczyptygałki muszkatołowej, mielonej
  • 1 szczypta kurkumy, suszonej, mielonej
  • 1 łyżeczki soli
  • 200 – 250 g kwaśnej śmietany, 12% tłuszczu
  • ¼
  • łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
  • 1 łyżeczka soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
  • 4 łyżki szczypiorku, świeżego posiekanego

👨‍🍳 Przygotowanie

  1. Do czystego i suchego naczynia miksującego włożyć parmezan, rozdrobnić10 s/obr. 10. Przesypać do innego naczynia, odstawić.
  2. Do naczynia miksującego wlać mleko i olej, dodać mąkę, jajka i sól, zmiksować10 s/obr. 6. Przelać do innego naczynia, odstawić. Opłukać naczynie miksujące.
  3. Do naczynia miksującego włożyć warzywa i oliwki, dodać olej, rozdrobnić5 s/obr. 6. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
  4. Dodać pomidory, koncentrat pomidorowy, wino, oregano, sól i pieprz, gotować20 min/100°C/obr. . W tym czasie nieprzywierającą patelnię (Ø 22 cm) natłuścić niewielką ilością oleju i rozgrzać na średniej mocy palnika. Ciasto na naleśniki wlewać chochelką porcjami na patelnię i obracać nią tak, aby ciasto całkowicie pokryło dno. Smażyć 2-3 min lub do czasu, aż brzegi się zarumienią. Gdy ciasto się zetnie, delikatnie obrócić naleśnik na drugą stronę i smażyć kolejną 1 min. Przełożyć na talerz, odstawić. W ten sam sposób usmażyć pozostałe naleśniki. Nadzienie warzywne przełożyć do innego naczynia, odstawić. Opłukać naczynie miksujące
  5. Do naczynia miksującego włożyć masło, dodać mąkę, mleko, gałkę muszkatołową, kurkumę i ½ łyżeczki soli, podgrzewać6 min/90°C/obr. 4. W tym czasie naczynie żaroodporne (28 x 18 cm), natłuścić masłem, odstawić. Rozgrzać piekarnik do temp. 200°C. Usmażone naleśniki posmarować nadzieniem warzywnym, zwinąć w rulon, następnie przekroić na pół i ułożyć w naczyniu żaroodpornym w taki sposób, aby naleśniki nachodziły na siebie.
  6. Do naczynia miksującego dodać 40 g rozdrobnionego parmezanu, wymieszać30 s/obr. 2.5. Naleśniki polać sosem beszamelowym i posypać pozostałym rozdrobnionym parmezanem. Piec ok. 30 min (200°C). W tym czasie przygotować śmietanę szczypiorkową.
  7. Na pokrywie naczynia miksującego postawić miseczkę, odważyć do niej śmietanę, dodać pozostałe ½ łyżeczki soli, pieprz, sok z cytryny i szczypiorek, wymieszać. Naleśniki z warzywami zapiekane pod sosem beszamelowym podawać na ciepło jako danie główne z dodatkiem śmietany szczypiorkowej (patrz wskazówka).
Przewijanie do góry