
Naleśnikowe płatki śniadaniowe
482 kcal /
2016 kJKalorie
2016 kJKalorie
15 gBiałko
68 gWęglowodany
16 gTłuszcze
🥘 Składniki
- 150 g mleka plus dodatkowa ilość do podania (ok. 400g, patrz wskazówka)
- 2 jajka
- 35 g cukru
- 2 łyżeczki cukru waniliowego, wykonanego w TM
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
- 1 ½
- łyżeczki proszku do pieczenia
- 220 g mąki pszennej
- 1 szczypta soli
- masło klarowane do smażenia
- olej do smażenia
- owoce jagodowe, świeże do podania (ok. 300g, patrz wskazówka)
- 4 łyżki syropu klonowego do polania
- 4 łyżki miodu, płynnego do polania
👨🍳 Przygotowanie
- Do naczynia miksującego wlać mleko, dodać jajka, cukier, cukier waniliowy, proszek do pieczenia, mąkę i sól, wymieszać10 s/obr. 5. Ciasto przełożyć do worka cukierniczego lub mocnej foliowej torebki i odciąć róg, tworząc niewielki otwór (Ø ok. 5 mm), odstawić.
- Na kuchence, na nieprzywierającej patelni, rozgrzać na małej mocy palnika niewielką ilość masła klarowanego. Na rozgrzaną patelnię wyciskać niewielkie porcje ciasta (Ø 2-3 cm), zachowując odstępy między nimi. Smażyć partiami ok. 1 min z każdej strony lub do momentu, aż mini placki nabiorą złotobrązowego koloru. Czynności powtarzać do wyczerpania ciasta. Naleśnikowe płatki śniadaniowe przełożyć do miseczek, podawać z dodatkiem mleka i owoców jagodowych, polane syropem klonowym.