Naleśnikowe płatki śniadaniowe

⏱️ 30 min
👨‍🍳 Łatwy
🤖 Thermomix
482 kcal /
2016 kJ
Kalorie
15 gBiałko
68 gWęglowodany
16 gTłuszcze

🥘 Składniki

  • 150 g mleka plus dodatkowa ilość do podania (ok. 400g, patrz wskazówka)
  • 2 jajka
  • 35 g cukru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego, wykonanego w TM
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 1 ½
  • łyżeczki proszku do pieczenia
  • 220 g mąki pszennej
  • 1 szczypta soli
  • masło klarowane do smażenia
  • olej do smażenia
  • owoce jagodowe, świeże do podania (ok. 300g, patrz wskazówka)
  • 4 łyżki syropu klonowego do polania
  • 4 łyżki miodu, płynnego do polania

👨‍🍳 Przygotowanie

  1. Do naczynia miksującego wlać mleko, dodać jajka, cukier, cukier waniliowy, proszek do pieczenia, mąkę i sól, wymieszać10 s/obr. 5. Ciasto przełożyć do worka cukierniczego lub mocnej foliowej torebki i odciąć róg, tworząc niewielki otwór (Ø ok. 5 mm), odstawić.
  2. Na kuchence, na nieprzywierającej patelni, rozgrzać na małej mocy palnika niewielką ilość masła klarowanego. Na rozgrzaną patelnię wyciskać niewielkie porcje ciasta (Ø 2-3 cm), zachowując odstępy między nimi. Smażyć partiami ok. 1 min z każdej strony lub do momentu, aż mini placki nabiorą złotobrązowego koloru. Czynności powtarzać do wyczerpania ciasta. Naleśnikowe płatki śniadaniowe przełożyć do miseczek, podawać z dodatkiem mleka i owoców jagodowych, polane syropem klonowym.
Przewijanie do góry