
Naleśniki z nadzieniem ruskim
298.4 kcal /
1248.4 kJKalorie
1248.4 kJKalorie
11.6 gBiałko
29.8 gWęglowodany
14.7 gTłuszcze
🥘 Składniki
- Składniki:
- Nadzienie: 100
- g cebuli przekrojonej na pół
- 20 g oleju
- 250 g twarogu, półtłustego pokrojonego na kawałki
- 300 – 350 g ziemniaków, mączystych, ugotowanych ostudzonych (patrz wskazówka), pokrojonych na 3 cm kawałki
- 1 płaska łyżeczka soli
- ½
- łyżeczki pieprzu czarnego, świeżo mielonego
- Naleśniki: 200
- g mleka
- 200 g wody
- 200 g mąki pszennej
- 2 jajka
- 20 g oleju
- ¼
- łyżeczki soli
- masło klarowane do smażenia
👨🍳 Przygotowanie
- Do naczynia miksującego włożyć cebulę, dodać olej, rozdrobnić5 s/obr. 5. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego, dusić5 min/120°C/obr. 2.
- Dodać twaróg, ziemniaki, sól i pieprz, wymieszać15 s/obr. 4. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego, wymieszać kolejne10 s/obr. 4. Nadzienie przełożyć do innego naczynia, odstawić. Umyć naczynie miksujące.
- Do naczynia miksującego wlać mleko i wodę, dodać mąkę, jajka, olej i sól, zmiksować15 s/obr. 6. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego, zmiksować kolejne10 s/obr. 6.
- Rozgrzać nieprzywierającą patelnię i natłuścić ją masłem. Ciasto na naleśniki wlewać porcjami na patelnię i obracać nią tak, aby ciasto całkowicie pokryło dno. Smażyć na średniej mocy palnika ok. 1 min. Gdy ciasto się zetnie, delikatnie obrócić naleśnik na drugą stronę i smażyć kolejne 30 s. W ten sam sposób usmażyć pozostałe naleśniki.
- Na połowie naleśnika rozsmarować 2 czubate łyżki nadzienia, następnie naleśnik złożyć na pół i ponownie na pół, tworząc trójkąt. W ten sam sposób nadziać pozostałe naleśniki.
- Ponownie rozgrzać patelnię i natłuścić ją masłem. Na patelni ułożyć 4 naleśniki i podsmażyć je z obu stron na złotobrązowy kolor (1-2 min). W ten sam sposób podsmażyć pozostałe naleśniki. Naleśniki z nadzieniem ruskim podawać na ciepło.