
Nocna owsianka migdałowo-marchewkowa
311 kcal /
1303 kJKalorie
1303 kJKalorie
9 gBiałko
46 gWęglowodany
12 gTłuszcze
🥘 Składniki
- 50 g migdałów, ze skórką
- 100 g marchewki pokrojonej na kawałki
- 120 g płatków owsianych,górskich
- 100 g musu jabłkowego
- 100 g prażonych jabłek
- 350 g napoju migdałowego niesłodzonego
- 30 g syropu klonowego
- 20 g siemienia lnianego
- ¼
- łyżeczki cynamonu, mielonego
- 200 g borówek amerykańskich plus dodatkowa ilość do dekoracji
- 20 g cukru waniliowego, wykonanego w TM (opcjonalnie)
- 40 g cukru wanilinowego (opcjonalnie)
👨🍳 Przygotowanie
- Do czystego i suchego naczynia miksującego włożyć migdały, rozdrobnić5-7 s/obr. 5. Przełożyć do innego naczynia, odstawić.
- Do naczynia miksującego włożyć marchewkę, rozdrobnić5 s/obr. 5. Rozdrobnioną marchewkę zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
- Dodać 40 g rozdrobnionych migdałów, płatki owsiane, mus jabłkowy, napój migdałowy, syrop klonowy, siemię lniane i cynamon, wymieszać8 s//obr. 3. Przełożyć do 4 słoiczków lub miseczek. Przykryć np. folią spożywczą, odstawić do lodówki na całą noc. Umyć naczynie miksujące.
- Do naczynia miksującego włożyć borówki, dodać cukier waniliowy, zmiksować20 s/obr. 5. Przelać na wierzch odstawionej owsianki. Nocną owsiankę migdałowo-marchewkową podawać udekorowaną świeżymi borówkami i pozostałymi rozdrobnionymi migdałami.