Zupa miso z warzywami

⏱️ 30 min
👨‍🍳 Łatwy
🤖 Thermomix
120.8 kcal /
505.4 kJ
Kalorie
8.6 gBiałko
10.8 gWęglowodany
6 gTłuszcze

🥘 Składniki

  • 10 g oleju
  • 200 ggrzybów shiitake, świeżych pokrojonych w plastry
  • 200 ggrzybów shiitake, suszonych pokrojonych w plastry
  • 150 g marchewki pokrojonej w słupki (0,5 x 8 cm)
  • 95 g pora pokrojonego w plastry
  • 900 g bulionu warzywnego, płynnego (patrz wskazówka)
  • 40 g pasty miso
  • 80 g wody
  • 250 g tofu, średnio twardego pokrojonego w 1 cm kostkę
  • 1 szczypta soli
  • 1 – 2 szczypty pieprzu czarnego, mielonego
  • cebula dymka pokrojona w 3 mm plastry, do dekoracji

👨‍🍳 Przygotowanie

  1. Do naczynia miksującego wlać olej, dodać grzyby, dusić5 min/120°C//obr. .
  2. Dodać marchewkę, por i bulion warzywny, gotować10 min/100°C//obr. .
  3. Na pokrywie naczynia miksującego postawić miskę, odważyć do niej pastę miso i wodę, dokładnie wymieszać.
  4. Do naczynia miksującego wlać wodę wymieszaną z pastą miso, dodać tofu, sól i pieprz, gotować2 min/100°C//obr. . Zupę miso z warzywami podawać bezpośrednio po przygotowaniu, udekorowaną cebulą dymką.
Przewijanie do góry