Zupa miso z warzywami
120.8 kcal /
505.4 kJKalorie
505.4 kJKalorie
8.6 gBiałko
10.8 gWęglowodany
6 gTłuszcze
🥘 Składniki
- 10 g oleju
- 200 ggrzybów shiitake, świeżych pokrojonych w plastry
- 200 ggrzybów shiitake, suszonych pokrojonych w plastry
- 150 g marchewki pokrojonej w słupki (0,5 x 8 cm)
- 95 g pora pokrojonego w plastry
- 900 g bulionu warzywnego, płynnego (patrz wskazówka)
- 40 g pasty miso
- 80 g wody
- 250 g tofu, średnio twardego pokrojonego w 1 cm kostkę
- 1 szczypta soli
- 1 – 2 szczypty pieprzu czarnego, mielonego
- cebula dymka pokrojona w 3 mm plastry, do dekoracji
👨🍳 Przygotowanie
- Do naczynia miksującego wlać olej, dodać grzyby, dusić5 min/120°C//obr. .
- Dodać marchewkę, por i bulion warzywny, gotować10 min/100°C//obr. .
- Na pokrywie naczynia miksującego postawić miskę, odważyć do niej pastę miso i wodę, dokładnie wymieszać.
- Do naczynia miksującego wlać wodę wymieszaną z pastą miso, dodać tofu, sól i pieprz, gotować2 min/100°C//obr. . Zupę miso z warzywami podawać bezpośrednio po przygotowaniu, udekorowaną cebulą dymką.