Zupa miso, sałatka z makaronem azjatyckim; Muffinki matcha (bez laktozy)
1168.5 kcal /
4889.1 kJKalorie
4889.1 kJKalorie
33.8 gBiałko
152.9 gWęglowodany
50.6 gTłuszcze
🥘 Składniki
- Składniki:
- Zupa miso: 20
- ggrzybów shiitake, suszonych
- 800 g wody plus dodatkowa ilość letniej wody do namoczenia
- 200 g azjatyckiego cienkiego makaronu np. sojowego, z tapioki
- 1 ½
- łyżeczki wodorostów wakame, suszonych
- 50 – 60 g pasty miso
- 300 g krewetek, surowych, obranych, oczyszczonych świeżych mrożonych, uprzednio rozmrożonych
- Muffinki matcha: 150
- g cukru
- 180 g mąki pszennej
- 70 g wiórków kokosowych
- 80 g oleju słonecznikowego
- 130 g wody
- 20 g soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
- 3 jajka
- 2 łyżeczki herbaty matcha
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- Sałatka z makaronem azjatyckim: 100
- g orzeszków ziemnych, prażonych, niesolonych
- 100 g orzeszków ziemnych, prażonych, solonych
- 1 ząbek czosnku
- 20 g korzenia imbiru, świeżego pokrojonego w 2 mm plastry
- 20 g trawy cytrynowej, świeżej tylko białej części, pokrojonej na 1 cm kawałki
- 50 g sosu rybnego
- 80 g soku z limonek, świeżo wyciśniętego (z ok. 2 szt.)
- 2 łyżeczki skórki otartej z limonki ekologicznej, bez białych błonek
- 50 g miodu płynnego
- 150 g miękkiego tofu pokrojonego w 1 cm kostkę
- 80 – 100 g zielonej cebulki ze szczypiorkiem posiekanej, plus dodatkowa ilość do dekoracji
- 80 – 100 g czerwonej cebuli pokrojonej w piórka
- 1 czerwona papryczka chili, świeża pokrojona w 1 mm plastry
- kolendra, świeża tylko liście, do dekoracji
- cukier puder do oprószenia
👨🍳 Przygotowanie
- Na pokrywie naczynia miksującego w urządzeniu Thermomix postawić miskę, odważyć do niej grzyby, zalać letnią wodą tak, aby były przykryte, odstawić do namoczenia na 30 min. Na pokrywie naczynia miksującego w urządzeniu Thermomix postawić drugą miskę, odważyć do niej makaron, zalać letnią wodą tak, aby był przykryty, odstawić do namoczenia na 10 min. Do miseczki wsypać wodorosty wakame, zalać letnią wodą co najmniej do ½ wysokości miski, odstawić do namoczenia na 30 min. W tym czasie kontynuować przygotowanie przepisu.
- Do naczynia miksującego w urządzeniu Thermomix wlać wodę, dodać pastę miso, wymieszać5 s/obr. 4.
- Na pokrywę naczynia miksującego w urządzeniu Thermomix nałożyć dolną część przystawki Varoma, odważyć do niej krewetki upewniając się, że część otworów pozostała niezakryta, aby umożliwić swobodną cyrkulację pary, odstawić. Przełożyć naczynie miksujące z obudowy urządzenia Thermomix do stacji Thermomix Friend. Nałożyć dolną część przystawki Varoma z krewetkami, włożyć wkład Varomy i umieścić na nim namoczony i odsączony makaron. Ustawić15 min/Varoma/obr. 2i gotować na parze, przekręcając pokrętło obrotów. W tym czasie kontynuować przygotowanie przepisu.
- Rozgrzać piekarnik do temp. 170°C. Formę do muffinek wyłożyć papierowymi papilotkami, odstawić.
- Umieścić drugie naczynie miksujące w obudowie urządzenia Thermomix. Do naczynia miksującego w urządzeniu Thermomix wsypać cukier, mąkę i wiórki kokosowe, dodać olej, wodę, sok z cytryny, jajka, herbatę matcha i proszek do pieczenia, wymieszać30 s/obr. 4. Ciasto nakładać równomiernie do papilotek, wypełniając wgłębienia do ¾ wysokości. Piec 25 min (170°C) lub do momentu, aż patyczek wbity w ciasto będzie suchy. W tym czasie kontynuować przygotowanie przepisu. Umyć i osuszyć naczynie miksujące.
- Umieścić ponownie naczynie miksujące w obudowie urządzenia Thermomix. Do czystego i suchego naczynia miksującego w urządzeniu Thermomix włożyć orzeszki, rozdrobnić2 s/obr. 6. Przełożyć do innego naczynia, odstawić.
- Umieścić ponownie naczynie miksujące w obudowie urządzenia Thermomix. Do naczynia miksującego w urządzeniu Thermomix włożyć czosnek, imbir i trawę cytrynową, rozdrobnić5 s/obr. 8. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
- Do naczynia miksującego w urządzeniu Thermomix dodać sos rybny, sok z limonki, skórkę z limonki i miód, wymieszać10 s/obr. 3. Dressing przelać do dużej miski do sałatek, odstawić.
- Gdy stacja Thermomix Friend zasygnalizuje koniec pracy, zdjąć przystawkę Varoma, odstawić. Namoczone grzyby odsączyć i pokroić w 1 cm plastry. Do naczynia miksującego w stacji Thermomix Friend dodać pokrojone grzyby i odsączone wodorosty. Nałożyć ponownie przystawkę Varoma, ustawić10 min/Varoma/obr. 1i gotować na parze, przekręcając pokrętło obrotów. W tym czasie upieczone muffinki wyjąć z piekarnika, odstawić do całkowitego ostygnięcia. Gdy stacja Thermomix Friend zasygnalizuje koniec pracy, zdjąć przystawkę Varoma, odstawić. Przełożyć naczynie miksujące ze stacji Thermomix Friend do obudowy urządzenia Thermomix.
- Do naczynia miksującego w urządzeniu Thermomix dodać tofu, wymieszać kopystką. Zupę miso przelać do 4 misek do zupy, każdą porcję udekorować zieloną cebulką.
- Ugotowany na parze makaron pociąć nożyczkami na 5-7 cm kawałki i przełożyć do miski z przygotowanym wcześniej dressingiem. Umieścić ponownie naczynie miksujące w obudowie urządzenia Thermomix. Na pokrywie naczynia miksującego w urządzeniu Thermomix postawić miskę z makaronem i dressingiem, odważyć do niej zieloną cebulkę i czerwoną cebulę, dodać ugotowane na parze krewetki, dokładnie wymieszać kopystką. Sałatkę posypać rozdrobnionymi wcześniej orzeszkami, udekorować chili i kolendrą. Zupę miso podawać jako pierwsze danie. Sałatkę z makaronem azjatyckim podawać jako drugie danie. Muffinki matcha podawać oprószone cukrem pudrem jako deser.