Zupa miso, owoce morza w sake z ryżem

⏱️ 60 min
👨‍🍳 Średni
🤖 Thermomix
478 kcal /
2015 kJ
Kalorie
30 gBiałko
71 gWęglowodany
7 gTłuszcze

🥘 Składniki

  • 1440 g wody
  • 300 g ryżu długoziarnistego (np. ryżu do sushi), opłukanego i osuszonego
  • 60 g liści kapusty pekińskiej pokrojonych na 2 cm kawałki
  • 100 g cebuli pokrojonej w 2 mm plastry
  • 40 g marchewki pokrojonej w 2 mm plastry
  • 4 płaty wodorostów kombu (ok. 2 cm każdy)
  • (opcjonalnie)
  • 10 – 12 krewetek, surowych, obranych oczyszczonych (ok. 170g)
  • 300 g małżów venus, świeżych, oczyszczonych w skorupach
  • 300 g omułków, świeżych, oczyszczonych w skorupach
  • 250 g krążków kalmara, surowych
  • 75 g sosu sojowego japońskiego
  • 60 g sake
  • 60 g wina ryżowego
  • 1 łyżeczka soli morskiej
  • 2 łyżeczki oleju sezamowego (10g)
  • 80 g pasty miso
  • 5 szczypt wodorostów wakame, suszonych
  • 200 g tofu, miękkiego pokrojonego w 1,5 cm kostkę
  • (opcjonalnie)

👨‍🍳 Przygotowanie

  1. Do naczynia miksującego wlać 1200 g wody, włożyć koszyczek i odważyć do niego ryż.
  2. Przygotować naczynie żaroodporne pasujące do dolnej części przystawki Varoma (góra Ø ok. 20 cm, dół Ø ok. 12 cm, wys. 9 cm). Należy upewnić się, że naczynie nie zakrywa wszystkich otworów w dolnej części przystawki Varoma, aby umożliwić swobodne rozchodzenie się pary podczas gotowania. Umieścić naczynie w dolnej części przystawki Varomy, na pokrywę naczynia miksującego nałożyć przystawkę Varoma.
  3. Do naczynia żaroodpornego znajdującego się w przystawce Varoma włożyć kapustę, cebulę, marchewkę, wodorosty kombu, krewetki, małże i krążki kalmarów. Skropić japońskim sosem sojowym, sake, olejem sezamowym i 40 g wody, posypać solą, zamknąć przystawkę Varoma, gotować na parze20 min/Varoma/obr. 2. W tym czasie w osobnym naczyniu wymieszać pastę miso z 200 g wody, do całkowitego rozpuszczenia, odstawić.
  4. Zdjąć przystawkę Varoma, wyjąć koszyczek przy pomocy kopystki, przelać ugotowany na parze ryż do naczynia i przykryć, aby ryż pozostał ciepły.
  5. Wymieszać ponownie miso z wodą i dodać do naczynia miksującego. Dodać wodorosty wakame, nałożyć przystawkę Varoma, gotować na parze15 min/Varoma/obr. 2. Zdjąć przystawkę Varoma, odstawić.
  6. Do naczynia miksującego dodać tofu, gotować2 min/100°C//obr. 1. Doprawić do smaku (patrz wskazówki). Podawać zupę jako przystawkę, następnie gotowane na parze owoce morza i ryż jako danie główne.
Przewijanie do góry