Zupa minestrone z piersią z indyka i pesto ziołowym
454 kcal /
1902 kJKalorie
1902 kJKalorie
30 gBiałko
12 gWęglowodany
32 gTłuszcze
🥘 Składniki
- Składniki:
- Pesto ziołowe: 10 – 15
- g natki pietruszki, świeżej, tylko liście
- 3 gałązki tymianku, świeżego tylko liście
- 1 ząbek czosnku
- 80 g cebuli przekrojonej na pół
- 30 g sera parmezan pokrojonego na 3 cm kawałki
- 100 g oliwy z oliwek
- ¼ – ½
- łyżeczki soli
- 1 szczypta pieprzu czarnego, mielonego
- Zupa minestrone: 1
- ząbek czosnku
- 130 g cukinii pokrojonej na kawałki
- 180 g marchewki pokrojonej na kawałki
- 160 g ziemniaków pokrojonych na kawałki
- 10 g oliwy z oliwek
- 400 g krojonych pomidorów, z puszki
- 750 g wody
- 2 czubate łyżeczki koncentratu bulionu warzywnego, wykonanego w TM
- 2 kostki bulionu warzywnego (na 0,5 l) pokruszone
- ½
- łyżeczki oregano, suszonego
- ½ – ¾
- łyżeczki tymianku, suszonego
- ½ – ¾
- łyżeczki soli plus dodatkowa ilość do oprószenia indyka
- (opcjonalnie)
- ½
- łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego plus dodatkowa ilość do oprószenia indyka
- 400 g piersi z indyka, bez skóry, bez kości pokrojonej na 1,5-2 cm kawałki
- papryka słodka, mielona do oprószenia indyka
👨🍳 Przygotowanie
- Do naczynia miksującego włożyć natkę pietruszki, tymianek, czosnek, cebulę i parmezan, dodać oliwę, sól i pieprz, rozdrobnić20 s/obr. 9. Pesto ziołowe przełożyć do innego naczynia, odstawić. Opłukać naczynie miksujące.
- Do naczynia miksującego włożyć czosnek, cukinię, marchewkę i ziemniaki, rozdrobnić5 s/obr. 5.
- Dodać oliwę, pomidory, wodę i koncentrat bulionu warzywnego, oregano, tymianek, sól i pieprz, gotować15 min/100°C//obr. 1.
- Na pokrywę naczynia miksującego nałożyć dolną część przystawki Varoma, odważyć do niej pierś z indyka, oprószyć papryką, solą i pieprzem, gotować na parze15 min/Varoma//obr. 1. Zdjąć przystawkę Varoma. Pierś z indyka rozłożyć równomiernie do 4 misek, następnie przelać do nich zupę.
- Zupę minestrone z piersią z indyka podawać z pesto ziołowym bezpośrednio po przygotowaniu.