Zupa minestrone z piersią z indyka i pesto ziołowym

⏱️ 45 min
👨‍🍳 Średni
🤖 Thermomix
454 kcal /
1902 kJ
Kalorie
30 gBiałko
12 gWęglowodany
32 gTłuszcze

🥘 Składniki

  • Składniki:
  • Pesto ziołowe: 10 – 15
  • g natki pietruszki, świeżej, tylko liście
  • 3 gałązki tymianku, świeżego tylko liście
  • 1 ząbek czosnku
  • 80 g cebuli przekrojonej na pół
  • 30 g sera parmezan pokrojonego na 3 cm kawałki
  • 100 g oliwy z oliwek
  • ¼ – ½
  • łyżeczki soli
  • 1 szczypta pieprzu czarnego, mielonego
  • Zupa minestrone: 1
  • ząbek czosnku
  • 130 g cukinii pokrojonej na kawałki
  • 180 g marchewki pokrojonej na kawałki
  • 160 g ziemniaków pokrojonych na kawałki
  • 10 g oliwy z oliwek
  • 400 g krojonych pomidorów, z puszki
  • 750 g wody
  • 2 czubate łyżeczki koncentratu bulionu warzywnego, wykonanego w TM
  • 2 kostki bulionu warzywnego (na 0,5 l) pokruszone
  • ½
  • łyżeczki oregano, suszonego
  • ½ – ¾
  • łyżeczki tymianku, suszonego
  • ½ – ¾
  • łyżeczki soli plus dodatkowa ilość do oprószenia indyka
  • (opcjonalnie)
  • ½
  • łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego plus dodatkowa ilość do oprószenia indyka
  • 400 g piersi z indyka, bez skóry, bez kości pokrojonej na 1,5-2 cm kawałki
  • papryka słodka, mielona do oprószenia indyka

👨‍🍳 Przygotowanie

  1. Do naczynia miksującego włożyć natkę pietruszki, tymianek, czosnek, cebulę i parmezan, dodać oliwę, sól i pieprz, rozdrobnić20 s/obr. 9. Pesto ziołowe przełożyć do innego naczynia, odstawić. Opłukać naczynie miksujące.
  2. Do naczynia miksującego włożyć czosnek, cukinię, marchewkę i ziemniaki, rozdrobnić5 s/obr. 5.
  3. Dodać oliwę, pomidory, wodę i koncentrat bulionu warzywnego, oregano, tymianek, sól i pieprz, gotować15 min/100°C//obr. 1.
  4. Na pokrywę naczynia miksującego nałożyć dolną część przystawki Varoma, odważyć do niej pierś z indyka, oprószyć papryką, solą i pieprzem, gotować na parze15 min/Varoma//obr. 1. Zdjąć przystawkę Varoma. Pierś z indyka rozłożyć równomiernie do 4 misek, następnie przelać do nich zupę.
  5. Zupę minestrone z piersią z indyka podawać z pesto ziołowym bezpośrednio po przygotowaniu.
Przewijanie do góry