Zupa minestrone
264.2 kcal /
1105.5 kJKalorie
1105.5 kJKalorie
7.9 gBiałko
28.6 gWęglowodany
13.3 gTłuszcze
🥘 Składniki
- 80 g cebuli przekrojonej na pół
- 120 g pora pokrojonego na kawałki
- 40 g oliwy z oliwek, extra virgin plus 6 łyżeczek do skropienia
- 600 g warzyw, mieszanych (np. ziemniaków, marchewki, cukinii, selera naciowego, pomidorów, botwinki,gotowanej fasoli, dyni), pokrojonych na kawałki
- 1000 g wody
- 2 czubate łyżeczki koncentratu bulionu warzywnego, wykonanego w TM
- 2 kostki bulionu warzywnego (na 0,5 l) pokruszone
- 1 łyżeczka soli
- 120 g makaronu, suchego, typu ditalini innego drobnego makaronu, suchego
- 6 liści bazylii, świeżych porwanych na kawałki (opcjonalnie)
- 6 – 18 łyżeczek sera parmezan, tartego do smaku
👨🍳 Przygotowanie
- Do naczynia miksującego włożyć cebulę i por, rozdrobnić5 s/obr. 7. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
- Dodać oliwę z oliwek, dusić3 min/120°C/obr. 1.
- Dodać warzywa, rozdrobnić6 s/obr. 4.
- Dodać wodę i koncentrat bulionu warzywnego, gotować15 min/100°C//obr. 1.
- Dodać sól i makaron, gotowaćzgodnie z czasem podanym na opakowaniu100°C//obr. 1. Zupę minestrone podawać na gorąco, skropioną oliwą z oliwek i posypaną liśćmi bazylii i tartym parmezanem.