Zupa minestrone

⏱️ 45 min
👨‍🍳 Średni
🤖 Thermomix
264.2 kcal /
1105.5 kJ
Kalorie
7.9 gBiałko
28.6 gWęglowodany
13.3 gTłuszcze

🥘 Składniki

  • 80 g cebuli przekrojonej na pół
  • 120 g pora pokrojonego na kawałki
  • 40 g oliwy z oliwek, extra virgin plus 6 łyżeczek do skropienia
  • 600 g warzyw, mieszanych (np. ziemniaków, marchewki, cukinii, selera naciowego, pomidorów, botwinki,gotowanej fasoli, dyni), pokrojonych na kawałki
  • 1000 g wody
  • 2 czubate łyżeczki koncentratu bulionu warzywnego, wykonanego w TM
  • 2 kostki bulionu warzywnego (na 0,5 l) pokruszone
  • 1 łyżeczka soli
  • 120 g makaronu, suchego, typu ditalini innego drobnego makaronu, suchego
  • 6 liści bazylii, świeżych porwanych na kawałki (opcjonalnie)
  • 6 – 18 łyżeczek sera parmezan, tartego do smaku

👨‍🍳 Przygotowanie

  1. Do naczynia miksującego włożyć cebulę i por, rozdrobnić5 s/obr. 7. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
  2. Dodać oliwę z oliwek, dusić3 min/120°C/obr. 1.
  3. Dodać warzywa, rozdrobnić6 s/obr. 4.
  4. Dodać wodę i koncentrat bulionu warzywnego, gotować15 min/100°C//obr. 1.
  5. Dodać sól i makaron, gotowaćzgodnie z czasem podanym na opakowaniu100°C//obr. 1. Zupę minestrone podawać na gorąco, skropioną oliwą z oliwek i posypaną liśćmi bazylii i tartym parmezanem.
Przewijanie do góry