
Onigirazu (japońskie kanapki ryżowe) z szarpanym łososiem teriyaki
477 kcal /
1995 kJKalorie
1995 kJKalorie
19 gBiałko
73 gWęglowodany
13 gTłuszcze
🥘 Składniki
- Składniki:
- Gotowanie ryżu i łososia: 500
- g ryżu do sushi
- 1300 g wody
- 450 g fileta z łososia, świeżego, bez skóry
- 4 łyżki octu ryżowego
- 2 łyżeczki cukru
- 1 łyżeczka soli
- Sos teriyaki i szarpany łosoś: 2
- ząbki czosnku
- 15 – 20 g korzenia imbiru, świeżego pokrojonego w 2 mm plastry
- 150 g sosu sojowego
- 100 g mirinu
- 80 g cukru
- 20 g skrobi ziemniaczanej
- Składanie onigirazu: 8
- wodorostów nori
- majonez ilość do posmarowania ryżu
- liście szpinaku baby, świeże ilość do nadziania onigirazu (ok. 50g)
- awokado dojrzałe, pokrojone w 2-3 mm plastry, ilość do nadziania onigirazu
👨🍳 Przygotowanie
- Na pokrywie naczynia miksującego postawić koszyczek, odważyć do niego ryż, opłukać dokładnie pod bieżącą wodą, odstawić.
- Do naczynia miksującego wlać wodę, włożyć koszyczek z opłukanym ryżem, nałożyć dolną część przystawki Varoma, odważyć do niej łososia, gotować na parze18-20 min/Varoma/obr. 4. W tym czasie do miseczki wlać ocet ryżowy, dodać cukier i sól, wymieszać do całkowitego rozpuszczenia, odstawić. Zdjąć przystawkę Varoma, odstawić. Ostrożnie wyjąć koszyczek przy pomocy kopystki, ryż przełożyć do miski, dodać ocet ryżowy z cukrem i solą, wymieszać delikatnie za pomocą kopystki, odstawić do ostudzenia. Ugotowanego na parze łososia podzielić na kawałki, odstawić. Opróżnić naczynie miksujące.
- Do naczynia miksującego włożyć czosnek i imbir, rozdrobnić3 s/obr. 8. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego, rozdrobnić ponownie3 s/obr. 8. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
- Dodać sos sojowy, mirin, cukier i skrobię ziemniaczaną, zamiast miarki na pokrywę naczynia miksującego nałożyć koszyczek, odparowywać4 min/Varoma/obr. 2.
- Dodać ugotowanego łososia, wymieszać30 s//obr. 3Przełożyć do innego naczynia, odstawić.
- Płat nori ułożyć błyszczącą stroną do dołu. Do zwilżonej dłoni nałożyć 3-4 łyżki ryżu, uformować kwadrat i ułożyć na środku płatu nori, posmarować majonezem, następnie ułożyć na nim szpinak. Na szpinaku ułożyć 3-4 łyżki szarpanego łososia i plastry awokado. Do zwilżonej dłoni nałożyć 3-4 łyżki ryżu, uformować kwadrat i przykryć nim awokado. Wszystkie rogi płata nori zagiąć do środka, tak aby powstała koperta. Uformowane onigirazu zawinąć w folię spożywczą i obciążyć talerzem na 1-2 min. Czynności powtórzyć dla pozostałych składników. Onigirazu (japońskie kanapki ryżowe) z szarpanym łososiem teriyaki podawać przekrojone na pół.