
Paella z owocami morza
514 kcal /
2150.6 kJKalorie
2150.6 kJKalorie
36.3 gBiałko
56.2 gWęglowodany
14.4 gTłuszcze
🥘 Składniki
- 300 – 400 g małży, świeżych, oczyszczonych
- 3 łyżeczki soli
- woda do namoczenia małży
- 3 – 4 ząbki czosnku
- 60 g oliwy z oliwek
- 1 – 2 szczypty nitek szafranu
- 400 g krążków kalmarów, surowych świeżych mrożonych, uprzednio rozmrożonych
- 100 g przecieru pomidorowego, typu passata
- 100 g krojonych pomidorów, z puszki
- ½
- łyżeczki papryki wędzonej, mielonej
- ½
- łyżeczki kurkumy, suszonej, mielonej (opcjonalnie)
- 700 g bulionu rybnego płynnego (patrz wskazówka)
- 350 g ryżu białego, krótkoziarnistego
- 500 g omułków, świeżych, oczyszczonych
- 6 krewetek surowych, nieobranych
👨🍳 Przygotowanie
- Na pokrywie naczynia miksującego postawić miskę, odważyć do niej małże. Dodać 2 łyżeczki soli, następnie zalać wodą tak, aby były przykryte, wymieszać, odstawić.
- Do naczynia miksującego włożyć czosnek, dodać oliwę i szafran, rozdrobnić3 s/obr. 8. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego, dusić5 min/120°C/obr. .
- Dodać kalmary, dusić5 min/120°C//obr. 1.
- Dodać przecier pomidorowy, paprykę i kurkumę, dusić5 min/120°C//obr. .
- Dodać bulion rybny i pozostałą 1 łyżeczkę soli, gotować8 min/100°C//obr. .
- Dodać ryż, gotować3 min/100°C//obr. . W tym czasie namoczone małże odsączyć i opłukać zimną, bieżącą wodą, następnie ułożyć je na płytkiej patelni (Ø 30 cm). Zawartość naczynia miksującego przelać na patelnię, pokrywając małże ryżem.
- Na pokrywie naczynia miksującego postawić miskę, odważyć do niej omułki. Na patelni z małżami i ryżem ułożyć odważone omułki i krewetki w taki sposób, aby zanurzone były w bulionie. Gotować 5 min na kuchence, na dużej mocy palnika, następnie zmniejszyć moc palnika na średnią i gotować kolejne 10 min. Po ugotowaniu paellę odstawić na ok. 5 min, aby ryż wchłonął płyn. Paellę z owocami morza podawać bezpośrednio po przygotowaniu.