Paella z owocami morza

⏱️ 60 min
👨‍🍳 Średni
🤖 Thermomix
514 kcal /
2150.6 kJ
Kalorie
36.3 gBiałko
56.2 gWęglowodany
14.4 gTłuszcze

🥘 Składniki

  • 300 – 400 g małży, świeżych, oczyszczonych
  • 3 łyżeczki soli
  • woda do namoczenia małży
  • 3 – 4 ząbki czosnku
  • 60 g oliwy z oliwek
  • 1 – 2 szczypty nitek szafranu
  • 400 g krążków kalmarów, surowych świeżych mrożonych, uprzednio rozmrożonych
  • 100 g przecieru pomidorowego, typu passata
  • 100 g krojonych pomidorów, z puszki
  • ½
  • łyżeczki papryki wędzonej, mielonej
  • ½
  • łyżeczki kurkumy, suszonej, mielonej (opcjonalnie)
  • 700 g bulionu rybnego płynnego (patrz wskazówka)
  • 350 g ryżu białego, krótkoziarnistego
  • 500 g omułków, świeżych, oczyszczonych
  • 6 krewetek surowych, nieobranych

👨‍🍳 Przygotowanie

  1. Na pokrywie naczynia miksującego postawić miskę, odważyć do niej małże. Dodać 2 łyżeczki soli, następnie zalać wodą tak, aby były przykryte, wymieszać, odstawić.
  2. Do naczynia miksującego włożyć czosnek, dodać oliwę i szafran, rozdrobnić3 s/obr. 8. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego, dusić5 min/120°C/obr. .
  3. Dodać kalmary, dusić5 min/120°C//obr. 1.
  4. Dodać przecier pomidorowy, paprykę i kurkumę, dusić5 min/120°C//obr. .
  5. Dodać bulion rybny i pozostałą 1 łyżeczkę soli, gotować8 min/100°C//obr. .
  6. Dodać ryż, gotować3 min/100°C//obr. . W tym czasie namoczone małże odsączyć i opłukać zimną, bieżącą wodą, następnie ułożyć je na płytkiej patelni (Ø 30 cm). Zawartość naczynia miksującego przelać na patelnię, pokrywając małże ryżem.
  7. Na pokrywie naczynia miksującego postawić miskę, odważyć do niej omułki. Na patelni z małżami i ryżem ułożyć odważone omułki i krewetki w taki sposób, aby zanurzone były w bulionie. Gotować 5 min na kuchence, na dużej mocy palnika, następnie zmniejszyć moc palnika na średnią i gotować kolejne 10 min. Po ugotowaniu paellę odstawić na ok. 5 min, aby ryż wchłonął płyn. Paellę z owocami morza podawać bezpośrednio po przygotowaniu.
Przewijanie do góry