Pampuchy z cukrem makowym i budyniowym sosem waniliowym
234.5 kcal /
981.8 kJKalorie
981.8 kJKalorie
7.2 gBiałko
33.6 gWęglowodany
8.3 gTłuszcze
🥘 Składniki
- Składniki:
- Pampuchy: 100
- g mleka
- 10 g cukru
- 15 – 20 g świeżych drożdży pokruszonych
- 270 g mąki pszennej plus dodatkowa ilość do oprószenia
- 1 jajko
- 30 g masła miękkiego, plus dodatkowa ilość do natłuszczenia
- ½
- łyżeczki soli
- 500 g wody
- Cukier makowy: 30
- g maku
- 20 g cukru
- Budyniowy sos waniliowy: 350
- g mleka
- 50 – 80 g cukru
- 15 g skrobi ziemniaczanej
- 15 g skrobi kukurydzianej
- 4 żółtka
- 1 laska wanilii tylko ziarna
- 1 szczypta soli (opcjonalnie)
- 1 szczypta kurkumy, suszonej, mielonej (opcjonalnie)
👨🍳 Przygotowanie
- Do naczynia miksującego w urządzeniu Thermomix wlać mleko, dodać cukier i drożdże, podgrzewać2 min/37°C/obr. 1.
- Do naczynia miksującego w urządzeniu Thermomix dodać mąkę, jajko, masło i sól, wyrobić Ciasto /2 min. W tym czasie dolną część przystawki Varoma i wkład Varomy natłuścić masłem, odstawić.
- Ciasto przełożyć na oprószony mąką blat, uformować z niego wałek, podzielić na 10 części, z każdej uformować kulkę (Ø 3-4 cm, patrz wskazówka). Ułożyć w dolnej części przystawki Varoma i na wkładzie Varomy, zachowując odstępy. Nałożyć pokrywę przystawki Varoma, odstawić do wyrośnięcia na ok. 20 min.
- Umieścić ponownie naczynie miksujące w obudowie urządzenia Thermomix. Do naczynia miksującego w urządzeniu Thermomix wlać wodę. Przełożyć naczynie miksujące z obudowy urządzenia Thermomix do stacji Thermomix Friend, nałożyć przystawkę Varoma z pampuchami. Ustawić20 min/Varoma/obr. 1i gotować na parze, przekręcając pokrętło obrotów. W tym czasie przygotować cukier makowy.
- Umieścić drugie naczynie miksujące w obudowie urządzenia Thermomix. Do czystego i suchego naczynia miksującego w urządzeniu Thermomix wsypać mak i cukier, zmielić30 s/obr. 10. Przesypać do miseczki, odstawić. Opłukać naczynie miksujące.
- Umieścić ponownie naczynie miksujące w obudowie urządzenia Thermomix.Założyć motylek.Do naczynia miksującego w urządzeniu Thermomix wlać mleko, dodać cukier, skrobię, żółtka, ziarna wanilii, sól i kurkumę, ubijać5-6 min/100°C/obr. 3.Zdjąć motylek.Sos przelać do sosjerki. Pampuchy podawać bezpośrednio po przygotowaniu z dodatkiem budyniowego sosu waniliowego i cukru makowego.