Omułki w białym winie

⏱️ 45 min
👨‍🍳 Średni
🤖 Thermomix
324 kcal /
1355 kJ
Kalorie
12 gBiałko
8 gWęglowodany
15 gTłuszcze

🥘 Składniki

  • 3 gałązki natki pietruszki, świeżej, tylko liście plus kilka posiekanych liści do dekoracji
  • 80 g cebuli przekrojonej na pół
  • 50 g marchewki pokrojonej na kawałki
  • 50 g selera naciowego pokrojonego na kawałki
  • 30 g masła pokrojonego na kawałki
  • 100 g pora pokrojonego w 5 mm plastry
  • 300 g białego wina, wytrawnego
  • 200 g wody
  • 1 łyżeczka soli
  • ¼
  • łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
  • 1000 g omułków, świeżych, oczyszczonych (patrz wskazówka)

👨‍🍳 Przygotowanie

  1. Do naczynia miksującego włożyć natkę pietruszki, cebulę, marchewkę i seler naciowy, rozdrobnić4 s/obr. 5. Składniki zgarnąć kopystką na dno naczynia miksującego.
  2. Dodać masło, dusić3 min/120°C/obr. 1.
  3. Dodać por, wino, wodę, sól i pieprz, odparować6 min/120°C//obr. 1.
  4. Na pokrywę naczynia miksującego nałożyć dolną część przystawki Varoma, odważyć do niej omułki, gotować na parze10 min/Varoma//obr. 1. Ostrożnie zdjąć przystawkę Varoma.
  5. Omułki przełożyć do 2 misek, przelać zawartość naczynia miksującego, przykryć i odstawić na 5 min.
  6. Omułki w białym winie podawać bezpośrednio po przygotowaniu posypane posiekaną natką pietruszki, z dodatkiem świeżego pieczywa.
Przewijanie do góry