
Omułki w białym winie
324 kcal /
1355 kJKalorie
1355 kJKalorie
12 gBiałko
8 gWęglowodany
15 gTłuszcze
🥘 Składniki
- 3 gałązki natki pietruszki, świeżej, tylko liście plus kilka posiekanych liści do dekoracji
- 80 g cebuli przekrojonej na pół
- 50 g marchewki pokrojonej na kawałki
- 50 g selera naciowego pokrojonego na kawałki
- 30 g masła pokrojonego na kawałki
- 100 g pora pokrojonego w 5 mm plastry
- 300 g białego wina, wytrawnego
- 200 g wody
- 1 łyżeczka soli
- ¼
- łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
- 1000 g omułków, świeżych, oczyszczonych (patrz wskazówka)
👨🍳 Przygotowanie
- Do naczynia miksującego włożyć natkę pietruszki, cebulę, marchewkę i seler naciowy, rozdrobnić4 s/obr. 5. Składniki zgarnąć kopystką na dno naczynia miksującego.
- Dodać masło, dusić3 min/120°C/obr. 1.
- Dodać por, wino, wodę, sól i pieprz, odparować6 min/120°C//obr. 1.
- Na pokrywę naczynia miksującego nałożyć dolną część przystawki Varoma, odważyć do niej omułki, gotować na parze10 min/Varoma//obr. 1. Ostrożnie zdjąć przystawkę Varoma.
- Omułki przełożyć do 2 misek, przelać zawartość naczynia miksującego, przykryć i odstawić na 5 min.
- Omułki w białym winie podawać bezpośrednio po przygotowaniu posypane posiekaną natką pietruszki, z dodatkiem świeżego pieczywa.