Operetta z owocami morza i kulkami ziemniaczanymi

⏱️ 60 min
👨‍🍳 Średni
🤖 Thermomix
932.5 kcal /
3904.2 kJ
Kalorie
57.7 gBiałko
70 gWęglowodany
44.3 gTłuszcze

🥘 Składniki

  • 80 g migdałów, blanszowanych
  • 1000 g wody plus dodatkowa ilość do zwilżenia dłoni
  • 1 ½
  • łyżeczki soli
  • 700 g ziemniaków mączystych, pokrojonych na 2 cm kawałki (patrz wskazówka)
  • 4 jajka w tym 2 roztrzepane, do obtoczenia kulek ziemniaczanych
  • 200 g mąki pszennej
  • ¾
  • łyżeczki sody oczyszczonej
  • ½
  • łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
  • 80 g cebuli szalotki przekrojonej na pół
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 czerwona papryczka chili, świeża bezgniazd nasiennych, pokrojona na kawałki
  • 30 g oliwy z oliwek
  • 300 g szampana wytrawnego
  • 300 g wina musującego, typu Prosecco
  • 200 – 250 g ośmiornicy, mrożonej uprzednio rozmrożonej, pokrojonej na 3-4 kawałki
  • 200 – 250 g ośmiornicy, świeżej pokrojonej na 3-4 kawałki
  • 200 g krążków kalmarów, surowych (szerokości 1-2 cm)
  • ½
  • łyżeczki nitek szafranu
  • 20 g soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
  • 200 g śmietany, min. 30% tłuszczu
  • 500 g mieszanki owoców morza, mrożonej uprzednio rozmrożonej
  • 200 g fileta z dorsza, bez skóry pokrojonego na 3 cm kawałki
  • 200 g omułków, świeżych, oczyszczonych w muszlach (patrz wskazówka)
  • 150 – 200 g małży, świeżych, oczyszczonych w muszlach
  • 200 g krewetek, surowych, średnich, obranych
  • 200 g krewetek, mrożonych, obranych średnich, uprzednio rozmrożonych
  • olej rzepakowy do smażenia
  • bułka tarta do panierowania
  • 10 g cukru trzcinowego, nierafinowanego
  • ½
  • łyżeczki pieprzu białego, mielonego
  • natka pietruszki, świeża, tylko liście do dekoracji
  • cytryna pokrojona w ósemki, do podania

👨‍🍳 Przygotowanie

  1. Do czystego i suchego naczynia miksującego włożyć migdały, rozdrobnić10 s/obr. 10. Przełożyć do innego naczynia, odstawić.
  2. Do naczynia miksującego wlać wodę, dodać ½ łyżeczki soli. Włożyć koszyczek, odważyć do niego ziemniaki, gotować na parze25 min/Varoma/obr. 2. Ostrożnie wyjąć koszyczek przy pomocy kopystki, odstawić. Opróżnić naczynie miksujące.
  3. Do naczynia miksującego włożyć gorące, ugotowane na parze ziemniaki, dodać 2 jajka, mąkę, sodę oczyszczoną, pieprz i ½ łyżeczki soli, wymieszać30 s//obr. 3. Masę ziemniaczaną przełożyć do innego naczynia, odstawić do ostudzenia na ok. 45 min. W tym czasie kontynuować przygotowanie przepisu. Umyć naczynie miksujące.
  4. Do naczynia miksującego włożyć cebulę szalotkę, czosnek i chili, dodać oliwę, rozdrobnić3 s/obr. 5. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego, dusić5 min/120°C/obr. .
  5. Dodać szampana, dusić bez założonej miarki3 min/120°C/obr. 2.
  6. Dodać ośmiornicę, kalmary, szafran, sok z cytryny i śmietanę. Na pokrywę naczynia miksującego nałożyć dolną część przystawki Varoma, odważyć do niej owoce morza i dorsza. Upewnić się, że niektóre otwory pozostały niezakryte, aby umożliwić cyrkulację pary. Włożyć wkład Varomy, odważyć na niego omułki, małże i krewetki, gotować na parze20 min/Varoma/obr. 1. W tym czasie w rondlu rozgrzać olej do temp. ok. 180°C (patrz wskazówka). Zwilżonymi wodą dłońmi formować z ostudzonej masy ziemniaczanej 12 dużych kulek (Ø 7 cm), obtoczyć w pozostałych 2 jajkach, następnie panierować w bułce tartej i smażyć partiami na złoty kolor. Usmażone kulki wyjmować łyżką cedzakową i układać na talerzu wyłożonym papierowym ręcznikiem, aby odsączyć z nadmiaru tłuszczu.
  7. Zdjąć przystawkę Varoma. Omułki i małże, które nie otworzyły się podczas gotowania na parze należy wyrzucić. Ostrożnie wyjąć ośmiornicę za pomocą szczypców kuchennych, przełożyć na deskę do krojenia, pokroić na kawałki i przełożyć do naczynia do serwowania, odstawić. Ostrożnie wyjąć krążki kalmarów, przełożyć do naczynia z ośmiornicą, dodać ugotowaną na parze mieszankę owoców morza, dorsza, omułki, małże i krewetki, odstawić w ciepłe miejsce. Płyn pozostały po gotowaniu pozostawić w naczyniu miksującym.
  8. Do naczynia miksującego dodać rozdrobnione wcześniej migdały, cukier, pieprz biały i pozostałą ½ łyżeczki soli, zmiksować30 s/obr. 4-8, stopniowo zwiększając obroty. Przełożyć do naczynia z owocami morza, wymieszać. Operettę z owocami morza udekorować natką pietruszki i podawać bezpośrednio po przygotowaniu z kulkami ziemniaczanymi i cytryną.
Przewijanie do góry