
Operetta z owocami morza i kulkami ziemniaczanymi
932.5 kcal /
3904.2 kJKalorie
3904.2 kJKalorie
57.7 gBiałko
70 gWęglowodany
44.3 gTłuszcze
🥘 Składniki
- 80 g migdałów, blanszowanych
- 1000 g wody plus dodatkowa ilość do zwilżenia dłoni
- 1 ½
- łyżeczki soli
- 700 g ziemniaków mączystych, pokrojonych na 2 cm kawałki (patrz wskazówka)
- 4 jajka w tym 2 roztrzepane, do obtoczenia kulek ziemniaczanych
- 200 g mąki pszennej
- ¾
- łyżeczki sody oczyszczonej
- ½
- łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
- 80 g cebuli szalotki przekrojonej na pół
- 2 ząbki czosnku
- 1 czerwona papryczka chili, świeża bezgniazd nasiennych, pokrojona na kawałki
- 30 g oliwy z oliwek
- 300 g szampana wytrawnego
- 300 g wina musującego, typu Prosecco
- 200 – 250 g ośmiornicy, mrożonej uprzednio rozmrożonej, pokrojonej na 3-4 kawałki
- 200 – 250 g ośmiornicy, świeżej pokrojonej na 3-4 kawałki
- 200 g krążków kalmarów, surowych (szerokości 1-2 cm)
- ½
- łyżeczki nitek szafranu
- 20 g soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
- 200 g śmietany, min. 30% tłuszczu
- 500 g mieszanki owoców morza, mrożonej uprzednio rozmrożonej
- 200 g fileta z dorsza, bez skóry pokrojonego na 3 cm kawałki
- 200 g omułków, świeżych, oczyszczonych w muszlach (patrz wskazówka)
- 150 – 200 g małży, świeżych, oczyszczonych w muszlach
- 200 g krewetek, surowych, średnich, obranych
- 200 g krewetek, mrożonych, obranych średnich, uprzednio rozmrożonych
- olej rzepakowy do smażenia
- bułka tarta do panierowania
- 10 g cukru trzcinowego, nierafinowanego
- ½
- łyżeczki pieprzu białego, mielonego
- natka pietruszki, świeża, tylko liście do dekoracji
- cytryna pokrojona w ósemki, do podania
👨🍳 Przygotowanie
- Do czystego i suchego naczynia miksującego włożyć migdały, rozdrobnić10 s/obr. 10. Przełożyć do innego naczynia, odstawić.
- Do naczynia miksującego wlać wodę, dodać ½ łyżeczki soli. Włożyć koszyczek, odważyć do niego ziemniaki, gotować na parze25 min/Varoma/obr. 2. Ostrożnie wyjąć koszyczek przy pomocy kopystki, odstawić. Opróżnić naczynie miksujące.
- Do naczynia miksującego włożyć gorące, ugotowane na parze ziemniaki, dodać 2 jajka, mąkę, sodę oczyszczoną, pieprz i ½ łyżeczki soli, wymieszać30 s//obr. 3. Masę ziemniaczaną przełożyć do innego naczynia, odstawić do ostudzenia na ok. 45 min. W tym czasie kontynuować przygotowanie przepisu. Umyć naczynie miksujące.
- Do naczynia miksującego włożyć cebulę szalotkę, czosnek i chili, dodać oliwę, rozdrobnić3 s/obr. 5. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego, dusić5 min/120°C/obr. .
- Dodać szampana, dusić bez założonej miarki3 min/120°C/obr. 2.
- Dodać ośmiornicę, kalmary, szafran, sok z cytryny i śmietanę. Na pokrywę naczynia miksującego nałożyć dolną część przystawki Varoma, odważyć do niej owoce morza i dorsza. Upewnić się, że niektóre otwory pozostały niezakryte, aby umożliwić cyrkulację pary. Włożyć wkład Varomy, odważyć na niego omułki, małże i krewetki, gotować na parze20 min/Varoma/obr. 1. W tym czasie w rondlu rozgrzać olej do temp. ok. 180°C (patrz wskazówka). Zwilżonymi wodą dłońmi formować z ostudzonej masy ziemniaczanej 12 dużych kulek (Ø 7 cm), obtoczyć w pozostałych 2 jajkach, następnie panierować w bułce tartej i smażyć partiami na złoty kolor. Usmażone kulki wyjmować łyżką cedzakową i układać na talerzu wyłożonym papierowym ręcznikiem, aby odsączyć z nadmiaru tłuszczu.
- Zdjąć przystawkę Varoma. Omułki i małże, które nie otworzyły się podczas gotowania na parze należy wyrzucić. Ostrożnie wyjąć ośmiornicę za pomocą szczypców kuchennych, przełożyć na deskę do krojenia, pokroić na kawałki i przełożyć do naczynia do serwowania, odstawić. Ostrożnie wyjąć krążki kalmarów, przełożyć do naczynia z ośmiornicą, dodać ugotowaną na parze mieszankę owoców morza, dorsza, omułki, małże i krewetki, odstawić w ciepłe miejsce. Płyn pozostały po gotowaniu pozostawić w naczyniu miksującym.
- Do naczynia miksującego dodać rozdrobnione wcześniej migdały, cukier, pieprz biały i pozostałą ½ łyżeczki soli, zmiksować30 s/obr. 4-8, stopniowo zwiększając obroty. Przełożyć do naczynia z owocami morza, wymieszać. Operettę z owocami morza udekorować natką pietruszki i podawać bezpośrednio po przygotowaniu z kulkami ziemniaczanymi i cytryną.