
Paneer ze szpinakiem (Saag Paneer)
726.8 kcal /
3041 kJKalorie
3041 kJKalorie
34 gBiałko
54.1 gWęglowodany
44.5 gTłuszcze
🥘 Składniki
- Składniki:
- Paneer: 1500
- g mleka min. 3,2%
- 4 łyżki octu
- 4 łyżki soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
- Sos szpinakowy: 1
- łyżeczka kminu rzymskiego, mielonego
- 1 łyżeczka kolendry, mielonej
- 50 g cebuli przekrojonej na pół
- 2 – 3 ząbki czosnku
- 10 g korzenia imbiru, świeżego pokrojonego w 2 mm plastry
- 20 g masła
- 100 g śmietany, 18% tłuszczu
- 400 g liści szpinaku baby, świeżych
- 1 łyżeczka soli
- ¾ – 1
- łyżeczka pieprzu czarnego, mielonego
- 10 – 15 g soku z limonki świeżo wyciskanego
- olej do smażenia
- ryżgotowany, do podania
👨🍳 Przygotowanie
- Do naczynia miksującego wlać mleko, podgrzewać10 min/90°C/obr. 2.
- Dodać ocet, wymieszać kopystką, pozostawić na 5 min lub do momentu aż mleko zacznie się ścinać (patrz wskazówka).
- Przygotować podwójną warstwę gazy o wym. 30 x 40 cm, wyłożyć nią koszyczek, umieścić w misce. Ostrożnie przelać zawartość naczynia miksującego do koszyczka, aby odcedzić serwatkę od skrzepu. Dokładnie odcisnąć gazę z nadmiaru płynu. Paneer przełożyć na talerz, przykryć z góry drugim talerzem, odstawić na noc do lodówki do stwardnienia. Umyć i osuszyć naczynie miksujące.
- Do czystego i suchego naczynia miksującego wsypać kmin rzymski i kolendrę, prażyć bez założonej miarki3 min/120°C/obr. 1.
- Dodać cebulę, czosnek i imbir, rozdrobnić5 s/obr. 5. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
- Dodać masło, dusić4 min/120°C/obr. .
- Dodać śmietanę i 200 g szpinaku, gotować2-3 min/100°C/obr. lub do momentu, aż szpinak zredukuje swoją objętość.
- Dodać pozostałe 200 g szpinaku, gotować3 min/100°C/obr. 0.5. Zdjąć koszyczek, gotować kolejne5 min/100°C/obr. .
- Dodać sól, pieprz i sok z limonki, zmiksować20 s/obr. 4-7, stopniowo zwiększając obroty, zamiast miarki na pokrywę naczynia miksującego nałożyć koszyczek, gotować3-4 min/100°C/obr. lub do momentu, aż sos się zredukuje i zgęstnieje. W tym czasie wyjąć paneer z lodówki, pokroić w kostkę 2 cm x 2 cm.
- Na patelni rozgrzać olej, smażyć paneer na średniej mocy palnika, z każdej strony do momentu, aż będzie złotobrązowy. Sos szpinakowy przełożyć do głębokich misek, na wierzchu ułożyć usmażony paneer. Paneer ze szpinakiem podawać z ryżem bezpośrednio po przygotowaniu.