Paneer ze szpinakiem (Saag Paneer)

⏱️ 60 min
👨‍🍳 Średni
🤖 Thermomix
726.8 kcal /
3041 kJ
Kalorie
34 gBiałko
54.1 gWęglowodany
44.5 gTłuszcze

🥘 Składniki

  • Składniki:
  • Paneer: 1500
  • g mleka min. 3,2%
  • 4 łyżki octu
  • 4 łyżki soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
  • Sos szpinakowy: 1
  • łyżeczka kminu rzymskiego, mielonego
  • 1 łyżeczka kolendry, mielonej
  • 50 g cebuli przekrojonej na pół
  • 2 – 3 ząbki czosnku
  • 10 g korzenia imbiru, świeżego pokrojonego w 2 mm plastry
  • 20 g masła
  • 100 g śmietany, 18% tłuszczu
  • 400 g liści szpinaku baby, świeżych
  • 1 łyżeczka soli
  • ¾ – 1
  • łyżeczka pieprzu czarnego, mielonego
  • 10 – 15 g soku z limonki świeżo wyciskanego
  • olej do smażenia
  • ryżgotowany, do podania

👨‍🍳 Przygotowanie

  1. Do naczynia miksującego wlać mleko, podgrzewać10 min/90°C/obr. 2.
  2. Dodać ocet, wymieszać kopystką, pozostawić na 5 min lub do momentu aż mleko zacznie się ścinać (patrz wskazówka).
  3. Przygotować podwójną warstwę gazy o wym. 30 x 40 cm, wyłożyć nią koszyczek, umieścić w misce. Ostrożnie przelać zawartość naczynia miksującego do koszyczka, aby odcedzić serwatkę od skrzepu. Dokładnie odcisnąć gazę z nadmiaru płynu. Paneer przełożyć na talerz, przykryć z góry drugim talerzem, odstawić na noc do lodówki do stwardnienia. Umyć i osuszyć naczynie miksujące.
  4. Do czystego i suchego naczynia miksującego wsypać kmin rzymski i kolendrę, prażyć bez założonej miarki3 min/120°C/obr. 1.
  5. Dodać cebulę, czosnek i imbir, rozdrobnić5 s/obr. 5. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
  6. Dodać masło, dusić4 min/120°C/obr. .
  7. Dodać śmietanę i 200 g szpinaku, gotować2-3 min/100°C/obr. lub do momentu, aż szpinak zredukuje swoją objętość.
  8. Dodać pozostałe 200 g szpinaku, gotować3 min/100°C/obr. 0.5. Zdjąć koszyczek, gotować kolejne5 min/100°C/obr. .
  9. Dodać sól, pieprz i sok z limonki, zmiksować20 s/obr. 4-7, stopniowo zwiększając obroty, zamiast miarki na pokrywę naczynia miksującego nałożyć koszyczek, gotować3-4 min/100°C/obr. lub do momentu, aż sos się zredukuje i zgęstnieje. W tym czasie wyjąć paneer z lodówki, pokroić w kostkę 2 cm x 2 cm.
  10. Na patelni rozgrzać olej, smażyć paneer na średniej mocy palnika, z każdej strony do momentu, aż będzie złotobrązowy. Sos szpinakowy przełożyć do głębokich misek, na wierzchu ułożyć usmażony paneer. Paneer ze szpinakiem podawać z ryżem bezpośrednio po przygotowaniu.
Przewijanie do góry