Zupa meksykańska i faszerowane papryki
430.5 kcal /
1802.4 kJKalorie
1802.4 kJKalorie
21 gBiałko
50.5 gWęglowodany
20.5 gTłuszcze
🥘 Składniki
- Składniki:
- Faszerowane papryki: 120
- g kaszy kuskus
- 100 g cebuli przekrojonej na pół
- 100 g czerwonej cebuli przekrojonej na pół
- 10 g oliwy z oliwek
- 10 g natki pietruszki, świeżej, tylko liście
- 100 g suszonych pomidorów, w oleju odsączonych z zalewy, pokrojonych na kawałki
- 150 g sera typu feta pokrojonego w 0,5 cm kostkę
- ¾
- łyżeczki pieprzu czarnego, świeżo mielonego
- 3 papryki różnokolorowe, przekrojone wzdłuż na pół, bezgniazd nasiennych (patrz wskazówka)
- Zupa meksykańska: 250
- g czerwonej papryki (1 duża szt.), bezgniazd nasiennych, pokrojonej na kawałki
- 100 g cebuli pokrojonej w ćwiartki
- 100 g czerwonej cebuli pokrojonej w ćwiartki
- 2 ząbki czosnku
- 20 g oliwy z oliwek
- 200 g mięsa mielonego wieprzowego, wieprzowo-wołowego drobiowego
- (opcjonalnie)
- 400 g wody
- 700 g przecieru pomidorowego, typu passata
- 150 – 170 g kukurydzy, konserwowej odsączonej z zalewy
- 200 g czerwonej fasoli Kidney, z puszki odsączonej z zalewy
- 1 łyżeczka cukru
- 1 ¾ – 2
- łyżeczki koncentratu bulionu drobiowego, wykonanego w TM
- 1 ½ – 2
- kostki bulionu drobiowego (na 0,5 l) pokruszone
- 1 – 1 ½
- łyżeczki przyprawy do dań meksykańskich (patrz wskazówka)
- ¼
- łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
👨🍳 Przygotowanie
- Na pokrywie naczynia miksującego postawić miskę, odważyć do niej kuskus. Odważony kuskus zalać wrzącą wodą, przykryć i odstawić na ok. 5 min zgodnie z instrukcją na opakowaniu, aż wchłonie cały płyn, w tym czasie kontynuować wykonanie przepisu.
- Do naczynia miksującego włożyć cebulę, dodać oliwę, rozdrobnić3 s/obr. 5. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego, następnie dusić3 min/120°C/obr. 1.
- Dodać natkę pietruszki, rozdrobnić3 s/obr. 8. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego. Dodać namoczony kuskus, suszone pomidory, fetę i pieprz, wymieszać za pomocą kopystki. Przełożyć do innego naczynia. Farszem wypełnić połówki papryk. W dolnej części przystawki Varoma ułożyć 4 połówki faszerowanych papryk. Włożyć wkład Varomy, na środku ułożyć 2 połówki faszerowanych papryk, odstawić. Opłukać naczynie miksujące.
- Do naczynia miksującego włożyć paprykę, cebulę i czosnek, dodać oliwę, rozdrobnić3-4 s/obr. 5.
- Dodać mięso mielone, dusić3 min/120°C//obr. .
- Dodać wodę, przecier pomidorowy, kukurydzę, czerwoną fasolę, cukier, koncentrat bulionu drobiowego, przyprawę meksykańską i pieprz. Nałożyć przystawkę Varoma z paprykami, gotować na parze25-30 min/Varoma//obr. 1. Zdjąć przystawkę Varoma, odstawić.
- Zupę meksykańską i faszerowane papryki podawać bezpośrednio po przygotowaniu (patrz wskazówka).