Zupa marchewkowa z imbirem
238.6 kcal /
998.2 kJKalorie
998.2 kJKalorie
4.9 gBiałko
39.4 gWęglowodany
8.4 gTłuszcze
🥘 Składniki
- 50 g suszonych pomidorów, w oleju odsączonych
- 1 kawałek korzenia imbiru, świeżego (2-3 cm), pokrojonego w 2 mm plastry
- 60 – 80 g cebuli przekrojonej na pół
- 30 g oliwy z oliwek
- 650 g marchewki pokrojonej na kawałki
- 200 g ziemniaków pokrojonych na kawałki
- 1 czubata łyżeczka koncentratu bulionu warzywnego, wykonanego w TM
- 1 kostka bulionu warzywnego (na 0,5 l) pokruszona
- 2 łyżeczki rozmarynu, suszonego
- 200 g soku pomarańczowego
- 750 g wody
- ½
- łyżeczki soli
- ½
- łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
- ¼
- łyżeczki cukru
👨🍳 Przygotowanie
- Do naczynia miksującego włożyć suszone pomidory, imbir i cebulę, dodać oliwę, rozdrobnić4 s/obr. 5. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego, dusić2 min/120°C/obr. 1.
- Dodać marchewkę i ziemniaki, rozdrobnić6 s/obr. 5.
- Dodać koncentrat bulionu warzywnego, rozmaryn, sok pomarańczowy, wodę, sól, pieprz i cukier, gotować25 min/100°C/obr. 1. Zmiksować30 s/obr. 4-8, stopniowo zwiększając obroty.W razie potrzeby doprawić do smaku. Podawać na gorąco.