Zupa marchewkowa z imbirem

⏱️ 30 min
👨‍🍳 Łatwy
🤖 Thermomix
238.6 kcal /
998.2 kJ
Kalorie
4.9 gBiałko
39.4 gWęglowodany
8.4 gTłuszcze

🥘 Składniki

  • 50 g suszonych pomidorów, w oleju odsączonych
  • 1 kawałek korzenia imbiru, świeżego (2-3 cm), pokrojonego w 2 mm plastry
  • 60 – 80 g cebuli przekrojonej na pół
  • 30 g oliwy z oliwek
  • 650 g marchewki pokrojonej na kawałki
  • 200 g ziemniaków pokrojonych na kawałki
  • 1 czubata łyżeczka koncentratu bulionu warzywnego, wykonanego w TM
  • 1 kostka bulionu warzywnego (na 0,5 l) pokruszona
  • 2 łyżeczki rozmarynu, suszonego
  • 200 g soku pomarańczowego
  • 750 g wody
  • ½
  • łyżeczki soli
  • ½
  • łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
  • ¼
  • łyżeczki cukru

👨‍🍳 Przygotowanie

  1. Do naczynia miksującego włożyć suszone pomidory, imbir i cebulę, dodać oliwę, rozdrobnić4 s/obr. 5. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego, dusić2 min/120°C/obr. 1.
  2. Dodać marchewkę i ziemniaki, rozdrobnić6 s/obr. 5.
  3. Dodać koncentrat bulionu warzywnego, rozmaryn, sok pomarańczowy, wodę, sól, pieprz i cukier, gotować25 min/100°C/obr. 1. Zmiksować30 s/obr. 4-8, stopniowo zwiększając obroty.W razie potrzeby doprawić do smaku. Podawać na gorąco.
Przewijanie do góry