Zupa krem ziemniaczana z szynką i sałatą (dla dzieci)
158.2 kcal /
661.8 kJKalorie
661.8 kJKalorie
4.8 gBiałko
22.5 gWęglowodany
6.2 gTłuszcze
🥘 Składniki
- 50 g szynkigotowanej pokrojonej na kawałki
- 600 g wody
- 240 g ziemniaków pokrojonych na kawałki
- 100 g liści sałaty np. rzymskiej lodowej, pokrojonych na kawałki
- 100 g liści kapusty pekińskiej pokrojonych na kawałki
- 50 g mąki ryżowej prażonej (patrz wskazówka)
- 2 – 3 łyżeczki oliwy z oliwek
👨🍳 Przygotowanie
- Do naczynia miksującego włożyć szynkę, rozdrobnić10 s/obr. 4. Przełożyć do innego naczynia, odstawić.
- Do naczynia miksującego wlać wodę, dodać ziemniaki, gotować12 min/100°C/obr. .
- Dodać sałatę, gotować10 min/100°C/obr. .
- Dodać mąkę, wymieszać30 s/obr. 5.
- Zupę krem ziemniaczaną podawać na ciepło posypaną rozdrobnioną szynką i polaną oliwą lub przelać do szczelnie zamykanego pojemnika, ostudzić i odstawić do zamrażalnika.