Zupa krem ze szparagów
150.5 kcal /
629.6 kJKalorie
629.6 kJKalorie
6.1 gBiałko
12.4 gWęglowodany
10.3 gTłuszcze
🥘 Składniki
- 1000 g białych szparagów
- 20 – 25 g cebuli szalotki przekrojonej na pół
- 15 g masła
- 350 – 400 g wody
- ½
- łyżeczki koncentratu bulionu warzywnego, wykonanego w TM
- ½
- kostki bulionu warzywnego (na 0,5 l)
- 70 – 80 g śmietany, min. 30% tłuszczu
- 1 szczypta pieprzu czarnego, mielonego
- ½ – 1
- łyżeczka soli
- 1 płaska łyżeczka cukru
- ¼
- łyżeczkigałki muszkatołowej, mielonej
👨🍳 Przygotowanie
- Na pokrywie naczynia miksującego postawić miskę, odważyć do niej szparagi. Odłamać zdrewniałe końce szparagów (3-4 cm), następnie oczyścić i obrać. Główki szparagów odciąć, odstawić. Łodygi pokroić na 2 cm kawałki, odstawić.
- Do naczynia miksującego włożyć cebulę szalotkę, rozdrobnić3 s/obr. 5. Cebulę szalotkę zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
- Dodać masło, dusić2 min/120°C/obr. 1. Dodać łodygi szparagów, wodę i koncentrat bulionu warzywnego, gotować10 min/100°C/obr. 1.
- Do naczynia miksującego włożyć koszyczek, przełożyć do niego główki szparagów, gotować5 min/100°C/obr. 1. Ostrożnie wyjąć koszyczek przy pomocy kopystki, odstawić.
- Do naczynia miksującego dodać pieprz, sól, cukier, gałkę muszkatołową, dodać śmietanę, zmiksować1 min/obr. 5-10, stopniowo zwiększając obroty.
- Dodać ugotowane główki szparagów, zawartość naczynia miksującego delikatnie wymieszać kopystką. Zupę krem ze szparagów podawać bezpośrednio po przygotowaniu.