Zupa krem ze szparagów

⏱️ 45 min
👨‍🍳 Średni
🤖 Thermomix
150.5 kcal /
629.6 kJ
Kalorie
6.1 gBiałko
12.4 gWęglowodany
10.3 gTłuszcze

🥘 Składniki

  • 1000 g białych szparagów
  • 20 – 25 g cebuli szalotki przekrojonej na pół
  • 15 g masła
  • 350 – 400 g wody
  • ½
  • łyżeczki koncentratu bulionu warzywnego, wykonanego w TM
  • ½
  • kostki bulionu warzywnego (na 0,5 l)
  • 70 – 80 g śmietany, min. 30% tłuszczu
  • 1 szczypta pieprzu czarnego, mielonego
  • ½ – 1
  • łyżeczka soli
  • 1 płaska łyżeczka cukru
  • ¼
  • łyżeczkigałki muszkatołowej, mielonej

👨‍🍳 Przygotowanie

  1. Na pokrywie naczynia miksującego postawić miskę, odważyć do niej szparagi. Odłamać zdrewniałe końce szparagów (3-4 cm), następnie oczyścić i obrać. Główki szparagów odciąć, odstawić. Łodygi pokroić na 2 cm kawałki, odstawić.
  2. Do naczynia miksującego włożyć cebulę szalotkę, rozdrobnić3 s/obr. 5. Cebulę szalotkę zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
  3. Dodać masło, dusić2 min/120°C/obr. 1. Dodać łodygi szparagów, wodę i koncentrat bulionu warzywnego, gotować10 min/100°C/obr. 1.
  4. Do naczynia miksującego włożyć koszyczek, przełożyć do niego główki szparagów, gotować5 min/100°C/obr. 1. Ostrożnie wyjąć koszyczek przy pomocy kopystki, odstawić.
  5. Do naczynia miksującego dodać pieprz, sól, cukier, gałkę muszkatołową, dodać śmietanę, zmiksować1 min/obr. 5-10, stopniowo zwiększając obroty.
  6. Dodać ugotowane główki szparagów, zawartość naczynia miksującego delikatnie wymieszać kopystką. Zupę krem ze szparagów podawać bezpośrednio po przygotowaniu.
Przewijanie do góry