Zupa krem z ziemniaków XXL
326 kcal /
1363.9 kJKalorie
1363.9 kJKalorie
8.8 gBiałko
13.2 gWęglowodany
26.9 gTłuszcze
🥘 Składniki
- 1000 g ziemniaków pokrojonych na 3 cm kawałki
- 150 g cebuli przekrojonej na pół
- 600 g włoszczyzny do zupy np. marchewki, pietruszki, selera, pora, pokrojonej na 2-3 cm kawałki
- 20 g oleju
- 200 – 220 g kostek boczku
- 1400 g wody
- 1 łyżeczka soli
- ½
- łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
- 4 łyżeczki koncentratu bulionu mięsnego, wykonanego w TM
- 4 kostki bulionu mięsnego (na 0,5 l) pokruszone
- 12 małych kiełbasek, parzonych np. frankfurterek
- 400 g śmietany, min. 30% tłuszczu
- 4 szczyptygałki muszkatołowej, mielonej
- natka pietruszki, świeża, tylko liście do dekoracji
👨🍳 Przygotowanie
- Do naczynia miksującego w urządzeniu Thermomix włożyć ziemniaki, rozdrobnić5 s/obr. 5. Przełożyć do innego naczynia, odstawić.
- Umieścić ponownie naczynie miksujące w obudowie urządzenia Thermomix. Do naczynia miksującego w urządzeniu Thermomix włożyć cebulę i włoszczyznę, dodać olej, rozdrobnić8 s/obr. 5. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
- Do naczynia miksującego w urządzeniu Thermomix dodać boczek, dusić8 min/120°C/obr. 1. Połowę duszonych składników przełożyć do drugiego naczynia miksującego, odstawić.
- Umieścić ponownie naczynie miksujące w obudowie urządzenia Thermomix. Do naczynia miksującego w urządzeniu Thermomix dodać 500 g rozdrobnionych ziemniaków, 700 g wody, ½ łyżeczki soli, ¼ łyżeczki pieprzu i 2 łyżeczki koncentratu bulionu mięsnego. Przełożyć naczynie miksujące z obudowy urządzenia Thermomix do stacji Thermomix Friend. Kontynuować przygotowanie przepisu.
- Umieścić naczynie miksujące z drugą połową duszonych składników w obudowie urządzenia Thermomix. Do naczynia miksującego w urządzeniu Thermomix dodać pozostałe 500 g rozdrobnionych ziemniaków, 700 g wody, ½ łyżeczki soli, ¼ łyżeczki pieprzu i 2 łyżeczki koncentratu bulionu mięsnego. Nałożyć dolną część przystawki Varoma, gotować10 min/100°C/obr. 2. W tym czasie w stacji Thermomix Friend ustawić25 min/100°C/obr. 2i gotować, przekręcając pokrętło obrotów.
- W dolnej części przystawki Varoma w urządzeniu Thermomix ułożyć kiełbaski, gotować15 min/100°C/obr. 2. Zdjąć przystawkę Varoma, odstawić.
- Do naczynia miksującego w urządzeniu Thermomix dodać 200 g śmietany i 2 szczypty gałki muszkatołowej, zmiksować30 s/obr. 5-9 stopniowo zwiększając obroty.Wyjąć naczynie miksujące z obudowy urządzenia Thermomix, odstawić.
- Gdy stacja Thermomix Friend zasygnalizuje koniec pracy, przełożyć naczynie miksujące do urządzenia Thermomix. Do naczynia miksującego w urządzeniu Thermomix dodać pozostałe 200 g śmietany i 2 szczypty gałki muszkatołowej, zmiksować30 s/obr. 5-9 stopniowo zwiększając obroty.Przelać zupę z obu naczyń miksujących do wazy, udekorować natką pietruszki. Zupę krem z ziemniaków podawać z przekrojonymi na pół kiełbaskami.