Zupa krem z ziemniaków i pieczonych jabłek
273 kcal /
1141 kJKalorie
1141 kJKalorie
5 gBiałko
434 gWęglowodany
10 gTłuszcze
🥘 Składniki
- 3 – 4 jabłka kwaśne (ok. 150g każde), bezgniazd nasiennych, ze skórką, pokrojone w ćwiartki (patrz wariant)
- 100 g cebuli przekrojonej na pół
- 2 ząbki czosnku
- 20 g masła klarowanego (patrz wskazówka)
- 20 g oliwy z oliwek
- 450 g ziemniaków, mączystych pokrojonych w 3 cm kostkę
- 600 g wody
- 1 łyżeczka koncentratu bulionu warzywnego, wykonanego w TM
- 1 kostka bulionu warzywnego (na 0,5 l) pokruszona
- 1 łyżeczka tymianku, suszonego
- 2 – 3 gałązki tymianku, świeżego
- 100 g śmietany, 18% tłuszczu w temp. pokojowej
- sól do smaku
- pieprz czarny, mielony do smaku
👨🍳 Przygotowanie
- Rozgrzać piekarnik do temp. 180°C. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, ułożyć na niej jabłka. Piec 25-30 min (180°C). W tym czasie kontynuować przygotowanie przepisu.
- Do naczynia miksującego włożyć cebulę, czosnek i masło, rozdrobnić5 s/obr. 5. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego, dusić3 min/120°C/obr. 1.
- Dodać ziemniaki, dusić3 min/120°C/obr. 1.
- Dodać wodę, koncentrat bulionu warzywnego i tymianek, gotować20 min/100°C//obr. 1. W tym czasie, pod koniec gotowania, z upieczonych jabłek ostrym nożem ostrożnie usunąć skórkę.
- Do naczynia miksującego dodać pieczone jabłka bez skórki, gotować3 min/100°C/obr. 1.
- Dodać śmietanę, zmiksować30 s/obr. 5-10, stopniowo zwiększając obroty. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Zupę krem z ziemniaków i pieczonych jabłek podawać na ciepło (patrz wskazówka).