Zupa krem z ziemniaków i pieczonych jabłek

⏱️ 45 min
👨‍🍳 Średni
🤖 Thermomix
273 kcal /
1141 kJ
Kalorie
5 gBiałko
434 gWęglowodany
10 gTłuszcze

🥘 Składniki

  • 3 – 4 jabłka kwaśne (ok. 150g każde), bezgniazd nasiennych, ze skórką, pokrojone w ćwiartki (patrz wariant)
  • 100 g cebuli przekrojonej na pół
  • 2 ząbki czosnku
  • 20 g masła klarowanego (patrz wskazówka)
  • 20 g oliwy z oliwek
  • 450 g ziemniaków, mączystych pokrojonych w 3 cm kostkę
  • 600 g wody
  • 1 łyżeczka koncentratu bulionu warzywnego, wykonanego w TM
  • 1 kostka bulionu warzywnego (na 0,5 l) pokruszona
  • 1 łyżeczka tymianku, suszonego
  • 2 – 3 gałązki tymianku, świeżego
  • 100 g śmietany, 18% tłuszczu w temp. pokojowej
  • sól do smaku
  • pieprz czarny, mielony do smaku

👨‍🍳 Przygotowanie

  1. Rozgrzać piekarnik do temp. 180°C. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, ułożyć na niej jabłka. Piec 25-30 min (180°C). W tym czasie kontynuować przygotowanie przepisu.
  2. Do naczynia miksującego włożyć cebulę, czosnek i masło, rozdrobnić5 s/obr. 5. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego, dusić3 min/120°C/obr. 1.
  3. Dodać ziemniaki, dusić3 min/120°C/obr. 1.
  4. Dodać wodę, koncentrat bulionu warzywnego i tymianek, gotować20 min/100°C//obr. 1. W tym czasie, pod koniec gotowania, z upieczonych jabłek ostrym nożem ostrożnie usunąć skórkę.
  5. Do naczynia miksującego dodać pieczone jabłka bez skórki, gotować3 min/100°C/obr. 1.
  6. Dodać śmietanę, zmiksować30 s/obr. 5-10, stopniowo zwiększając obroty. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Zupę krem z ziemniaków i pieczonych jabłek podawać na ciepło (patrz wskazówka).
Przewijanie do góry