Zupa krem z ziemniaków
195.9 kcal /
819.5 kJKalorie
819.5 kJKalorie
3.3 gBiałko
24.7 gWęglowodany
9.9 gTłuszcze
🥘 Składniki
- 50 g cebuli przekrojonej na pół
- 20 g oliwy z oliwek
- 450 g ziemniaków pokrojonych na kawałki
- 75 g pora pokrojonego w 2 cm plastry
- 70 g selera pokrojonego na kawałki
- 600 g wody
- 2 łyżeczki koncentratu bulionu mięsnego, wykonanego w TM warzywnego, wykonanego w TM
- 2 kostki bulionu mięsnego warzywnego (na 0,5 l), pokruszone
- ¼ – ½
- łyżeczki soli
- 2 szczypty pieprzu czarnego, mielonego
- 50 g śmietany
- 1 łyżka natki pietruszki, świeżej, tylko liście
- ½
- pęczka szczypiorkugrubo posiekanego
👨🍳 Przygotowanie
- Do naczynia miksującego włożyć cebulę, dodać oliwę, rozdrobnić3 s/obr. 5. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego, dusić2 min/120°C/obr. 1.
- Dodać ziemniaki, por i seler, rozdrobnić8 s/obr. 5.
- Dodać 300 g wody, koncentrat bulionu, sól i pieprz, gotować20 min/100°C/obr. 1.
- Dodać śmietanę, natkę pietruszki i szczypiorek, zmiksować30 s/obr. 4-8, stopniowo zwiększając obroty.
- Dodać pozostałe 300 g wody, wymieszać10 s/obr. 3, następnie gotować3 min/100°C/obr. 1. W razie potrzeby doprawić do smaku. Podawać na gorąco.