Zupa krem z zielonych szparagów

⏱️ 45 min
👨‍🍳 Średni
🤖 Thermomix
122 kcal /
512 kJ
Kalorie
4 gBiałko
9 gWęglowodany
12 gTłuszcze

🥘 Składniki

  • 500 g zielonych szparagów bez twardych końcówek
  • 60 g cebuli przekrojonej na pół
  • 10 g masła
  • 500 g wody
  • 1 czubata łyżeczka koncentratu bulionu warzywnego, wykonanego w TM
  • 1 kostka bulionu warzywnego (na 0,5 l) pokruszona
  • 1 łyżeczka soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
  • 100 g śmietany, min. 30% tłuszczu plus dodatkowa ilość do dekoracji
  • ½
  • łyżeczki soli
  • 1 szczypta pieprzu czarnego, mielonego
  • natka pietruszki, świeża posiekana, ilość do dekoracji

👨‍🍳 Przygotowanie

  1. Na pokrywie naczynia miksującego postawić miskę, odważyć do niej szparagi, odstawić.
  2. Do naczynia miksującego włożyć cebulę, rozdrobnić5 s/obr. 5. Cebulę zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
  3. Dodać masło, dusić3 min/120°C/obr. 1. W tym czasie odciąć główki szparagów (dł. 5 cm), a łodygi pokroić na 3 cm kawałki. Główki szparagów przełożyć do dolnej części przystawki Varoma, odstawić.
  4. Do naczynia miksującego dodać łodygi szparagów, dusić5 min/120°C/obr. 1.
  5. Dodać wodę i koncentrat bulionu warzywnego. Na pokrywę naczynia miksującego nałożyć dolną część przystawki Varoma z główkami szparagów, gotować na parze10 min/Varoma/obr. 1. Zdjąć przystawkę Varoma, odstawić.
  6. Do naczynia miksującego dodać sok z cytryny, śmietanę, sól i pieprz, zmiksować1 min/obr. 4-8 stopniowo zwiększając obroty.
  7. Zupę krem z zielonych szparagów podawać udekorowaną śmietaną, ugotowanymi na parze główkami szparagów i natką pietruszki.
Przewijanie do góry