Zupa krem z zielonego ogórka
130 kcal /
543.7 kJKalorie
543.7 kJKalorie
3.3 gBiałko
21.9 gWęglowodany
3.6 gTłuszcze
🥘 Składniki
- 70 g ryżu białego
- 70 – 80 g cebuli przekrojonej na pół
- 400 – 450 g ogórków zielonych, pokrojonych na kawałki
- 1 ½
- łyżeczki koncentratu bulionu warzywnego, wykonanego w TM
- 1 ½
- kostki bulionu warzywnego (na 0,5 l) pokruszonej
- 700 g wody
- 100 – 150 g kwaśnej śmietany, 12% tłuszczu 18% tłuszczu,gęstej
- 100 – 150 g jogurtu naturalnego typugreckiego, 10% tłuszczu,gęstego
- ½
- pęczka koperku, świeżego tylko liście, posiekanego
- 2 szczypty pieprzu czarnego, mielonego do smaku
👨🍳 Przygotowanie
- Do czystego i suchego naczynia miksującego wsypać ryż, zmielić30 s/obr. 10.
- Dodać cebulę i ogórki, rozdrobnić5 s/obr. 5.
- Dodać koncentratu bulionu warzywnego i wodę, gotować12 min/100°C/obr. 1, następnie zmiksować30 s/obr. 4-8, stopniowo zwiększając obroty.
- Dodać śmietanę, koperek i pieprz, gotować2 min/100°C/obr. 4. W razie potrzeby doprawić do smaku. Zupę krem z zielonego ogórka podawać bezpośrednio po przygotowaniu.