Zupa krem z warzyw, kurczak na parze, warzywne tagliatelle i sos musztardowy
359.3 kcal /
1503.4 kJKalorie
1503.4 kJKalorie
33.3 gBiałko
23.4 gWęglowodany
14.8 gTłuszcze
🥘 Składniki
- 200 g cukinii małej, ze skórką
- 350 g marchewki
- 80 – 100 g cebuli przekrojonej na pół
- 1 ząbek czosnku
- 30 g masła
- 30 g oliwy z oliwek
- 500 g wody
- 1 łyżeczka koncentratu bulionu warzywnego, wykonanego w TM
- 1 kostka bulionu warzywnego (na 0,5 l) pokruszona
- 450 g warzyw, mieszanych np. ziemniaków, cukinii, marchewki, pokrojonych na 4 cm kawałki
- 500 g filetów z piersi kurczaka, bez skóry pokrojonych w paski (7 x 1,5 cm, patrz wariant)
- sól do oprószenia
- 20 g śmietany, min. 30% tłuszczu (opcjonalnie)
- Sos musztardowy: 50
- g śmietany UHT, 18% tłuszczu
- 50 g crème fraîche, min. 30% tłuszczu (patrz wskazówka)
- 1 łyżka musztardy
- 1 – 2 szczypty soli
- 1 – 2 szczypty pieprzu czarnego, mielonego
- 3 – 4 gałązki natki pietruszki, świeżej, tylko liście
- 1 żółtko (opcjonalnie)
- estragon, świeży tylko liście, posiekane, do dekoracji
👨🍳 Przygotowanie
- Na pokrywie naczynia miksującego postawić miskę, odważyć do niej cukinię i marchewkę. Za pomocą obieraczki pokroić marchewkę na podłużne plastry. Plastry pokroić w paski o szerokości 1 cm tak, aby przypominały makaron tagliatelle. W ten sam sposób pokroić cukinię, w razie potrzeby usunąć pestki i pokroić ją tak, aby na każdym pasku pozostał kawałek skórki. Tagliatelle z marchewki i cukinii ułożyć luźno w dolnej części przystawki Varoma, odstawić.
- Do naczynia miksującego włożyć cebulę i czosnek, dodać masło, rozdrobnić5 s/obr. 5. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego, dusić3 min/120°C/obr. 1.
- Dodać wodę i koncentrat bulionu warzywnego. Włożyć koszyczek, odważyć do niego warzywa. Nałożyć przystawkę Varoma z warzywnym tagliatelle, włożyć wkład Varomy, odważyć na niego kurczaka, oprószyć solą, gotować na parze20-25 min/Varoma//obr. 1. Zdjąć przystawkę Varoma, odstawić w ciepłe miejsce. Ostrożnie wyjąć koszyczek przy pomocy kopystki.
- Do naczynia miksującego włożyć zawartość koszyczka, dodać śmietanę, zmiksować1 min/obr. 6-10, stopniowo zwiększając obroty(patrz wskazówka). Przelać do innego naczynia, odstawić.
- Do naczynia miksującego wlać 80 g zupy, dodać śmietanę, musztardę, sól, pieprz, natkę pietruszki i żółtko, zmiksować20 s/obr. 7, następnie podgrzewać2 min/60°C/obr. 2. Zupę krem z warzyw podawać jako pierwsze danie. Kurczaka na parze z warzywnym tagliatelle podawać z sosem musztardowym jako drugie danie, udekorowanego estragonem.