Zupa krem z warzyw, kurczak na parze, warzywne tagliatelle i sos musztardowy

⏱️ 45 min
👨‍🍳 Średni
🤖 Thermomix
359.3 kcal /
1503.4 kJ
Kalorie
33.3 gBiałko
23.4 gWęglowodany
14.8 gTłuszcze

🥘 Składniki

  • 200 g cukinii małej, ze skórką
  • 350 g marchewki
  • 80 – 100 g cebuli przekrojonej na pół
  • 1 ząbek czosnku
  • 30 g masła
  • 30 g oliwy z oliwek
  • 500 g wody
  • 1 łyżeczka koncentratu bulionu warzywnego, wykonanego w TM
  • 1 kostka bulionu warzywnego (na 0,5 l) pokruszona
  • 450 g warzyw, mieszanych np. ziemniaków, cukinii, marchewki, pokrojonych na 4 cm kawałki
  • 500 g filetów z piersi kurczaka, bez skóry pokrojonych w paski (7 x 1,5 cm, patrz wariant)
  • sól do oprószenia
  • 20 g śmietany, min. 30% tłuszczu (opcjonalnie)
  • Sos musztardowy: 50
  • g śmietany UHT, 18% tłuszczu
  • 50 g crème fraîche, min. 30% tłuszczu (patrz wskazówka)
  • 1 łyżka musztardy
  • 1 – 2 szczypty soli
  • 1 – 2 szczypty pieprzu czarnego, mielonego
  • 3 – 4 gałązki natki pietruszki, świeżej, tylko liście
  • 1 żółtko (opcjonalnie)
  • estragon, świeży tylko liście, posiekane, do dekoracji

👨‍🍳 Przygotowanie

  1. Na pokrywie naczynia miksującego postawić miskę, odważyć do niej cukinię i marchewkę. Za pomocą obieraczki pokroić marchewkę na podłużne plastry. Plastry pokroić w paski o szerokości 1 cm tak, aby przypominały makaron tagliatelle. W ten sam sposób pokroić cukinię, w razie potrzeby usunąć pestki i pokroić ją tak, aby na każdym pasku pozostał kawałek skórki. Tagliatelle z marchewki i cukinii ułożyć luźno w dolnej części przystawki Varoma, odstawić.
  2. Do naczynia miksującego włożyć cebulę i czosnek, dodać masło, rozdrobnić5 s/obr. 5. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego, dusić3 min/120°C/obr. 1.
  3. Dodać wodę i koncentrat bulionu warzywnego. Włożyć koszyczek, odważyć do niego warzywa. Nałożyć przystawkę Varoma z warzywnym tagliatelle, włożyć wkład Varomy, odważyć na niego kurczaka, oprószyć solą, gotować na parze20-25 min/Varoma//obr. 1. Zdjąć przystawkę Varoma, odstawić w ciepłe miejsce. Ostrożnie wyjąć koszyczek przy pomocy kopystki.
  4. Do naczynia miksującego włożyć zawartość koszyczka, dodać śmietanę, zmiksować1 min/obr. 6-10, stopniowo zwiększając obroty(patrz wskazówka). Przelać do innego naczynia, odstawić.
  5. Do naczynia miksującego wlać 80 g zupy, dodać śmietanę, musztardę, sól, pieprz, natkę pietruszki i żółtko, zmiksować20 s/obr. 7, następnie podgrzewać2 min/60°C/obr. 2. Zupę krem z warzyw podawać jako pierwsze danie. Kurczaka na parze z warzywnym tagliatelle podawać z sosem musztardowym jako drugie danie, udekorowanego estragonem.
Przewijanie do góry