Zupa krem z topinamburu

⏱️ 60 min
👨‍🍳 Średni
🤖 Thermomix
507.4 kcal /
2123.1 kJ
Kalorie
8.1 gBiałko
54.9 gWęglowodany
30.8 gTłuszcze

🥘 Składniki

  • Składniki:
  • Bulion warzywny: 1
  • cebula (ok. 70g)
  • 2 marchewki (ok. 170g), pokrojone na kawałki
  • 2 korzenie pietruszki (ok. 110g), pokrojone na kawałki
  • ½
  • korzenia selera (ok. 130g), pokrojonego na kawałki
  • 1 por (ok. 100g), pokrojony na kawałki
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 liść laurowy, suszony
  • 4 ziarna ziela angielskiego
  • 6 ziaren pieprzu czarnego
  • 1000 g wody
  • sól do smaku (ok. 1 łyżeczka)
  • Krem z topinamburu: 100
  • g białej cebuli przekrojonej na pół
  • 15 g oleju rzepakowego
  • 700 g topinamburu pokrojonego na 3 cm kawałki
  • 150 g ziemniaków pokrojonych na 3 cm kawałki
  • 200 g mleka
  • 50 g śmietany, min. 30% tłuszczu
  • 100 g masła pokrojonego na kawałki
  • 5 – 10 g białego octu winnego
  • ½
  • łyżeczki soli

👨‍🍳 Przygotowanie

  1. Cebulę nabić na widelec, opalić nad palnikiem gazowym do momentu, aż jej powierzchnia zrobi się czarna.
  2. Do naczynia miksującego włożyć opaloną cebulę, marchewki, korzenie pietruszki, seler, por, czosnek, liść laurowy, ziele angielskie i pieprz, dodać wodę, gotować15 min/100°C//obr. . Zdjąć pokrywę naczynia miksującego, ostrożnie zdjąć szumowiny za pomocą łyżki, wyrzucić. Gotować60 min/95°C//obr. . Bulion doprawić do smaku solą, odcedzić do innego naczynia za pomocą dolnej części przystawki Varoma, odstawić. Opłukać naczynie miksujące.
  3. Do naczynia miksującego włożyć cebulę, dodać olej, rozdrobnić5 s/obr. 5. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego, dusić4 min/120°C/obr. 1. Przełożyć do innego naczynia, odstawić.
  4. Do naczynia miksującego włożyć topinambur i ziemniaki, dodać 400 g przygotowanego wcześniej bulionu warzywnego, gotować20-25 min/100°C/obr. 1.
  5. Dodać duszoną cebulę, mleko, śmietanę, masło, ocet i sól, zmiksować1 min/obr. 5-10, stopniowo zwiększając obroty. Zupę krem z topinamburu podawać bezpośrednio po przygotowaniu.
Przewijanie do góry