Zupa krem z soczewicy z kurkumą
218 kcal /
912.1 kJKalorie
912.1 kJKalorie
9.6 gBiałko
36.9 gWęglowodany
3.9 gTłuszcze
🥘 Składniki
- 100 g cebuli pokrojonej w ćwiartki
- 20 g oliwy z oliwek
- 100 g ryżu
- 200 g czerwonej soczewicy, suszonej
- 1200 g wody wrzącej
- ¼
- łyżeczki cynamonu, mielonego
- ¼
- łyżeczkigałki muszkatołowej, mielonej
- ¼
- łyżeczki kminu rzymskiego, mielonego
- ¼
- łyżeczki kolendry, mielonej
- 1 – 2 łyżeczki kurkumy, mielonej
- 1 – 2 łyżeczki soli
- ½ – 1
- łyżeczka pieprzu czarnego, mielonego
- sok z cytryny świeżo wyciśnięty, do podania
- natka pietruszki, świeża, tylko liście drobno posiekana, do podania
👨🍳 Przygotowanie
- Do naczynia miksującego włożyć cebulę, rozdrobnić5 s/obr. 5. Cebulę zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
- Dodać oliwę, dusić3 min/120°C/obr. 1.
- Dodać ryż, soczewicę i 700 g wody. Zamiast miarki na pokrywę naczynia miksującego nałożyć koszyczek, gotować15 min/100°C/obr. 1.
- Dodać cynamon, gałkę muszkatołową, kmin, kolendrę, kurkumę, sól i pieprz, zmiksować20 s/obr. 5-10 stopniowo zwiększając obroty.
- Dodać 500 g wody, zmiksować ponownie20 s/obr. 5-10 stopniowo zwiększając obroty.Zupę krem z soczewicy podawać bezpośrednio po przygotowaniu, skropioną sokiem z cytryny i posypaną natką pietruszki.