Zupa krem z selera z jabłkiem

⏱️ 45 min
👨‍🍳 Średni
🤖 Thermomix
86 kcal /
359 kJ
Kalorie
2 gBiałko
13 gWęglowodany
4 gTłuszcze

🥘 Składniki

  • 600 g selera pokrojonego na 3 cm kawałki
  • 120 g selera naciowego pokrojonego na 3 cm kawałki
  • 200 g cebuli pokrojonej w ćwiartki
  • 2 ząbki czosnku
  • 25 g masła
  • 800 g wody
  • 1 ½
  • łyżeczki koncentratu bulionu warzywnego, wykonanego w TM
  • 1 ½
  • kostki bulionu warzywnego (na 0,5 l) pokruszonej
  • 250 g jabłek bezgniazd nasiennych, pokrojonych w ćwiartki
  • 1 łyżeczka soli
  • ¼ – ½
  • łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego

👨‍🍳 Przygotowanie

  1. Do naczynia miksującego włożyć korzeń selera, rozdrobnić5 s/obr. 6. Przełożyć do innego naczynia, odstawić.
  2. Do naczynia miksującego włożyć seler naciowy, cebulę i czosnek, rozdrobnić5 s/obr. 5. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
  3. Dodać masło, dusić4 min/120°C/obr. 1.
  4. Dodać rozdrobniony wcześniej seler, wodę i koncentrat bulionu warzywnego, gotować15 min/100°C/obr. 2.
  5. Dodać jabłka, sól i pieprz, przemieszać kopystką, gotować15 min/100°C/obr. 2, następnie zmiksować1 min/obr. 4-8, stopniowo zwiększając obroty.Zupę krem z selera z jabłkiem podawać bezpośrednio po przygotowaniu (patrz wskazówka).
Przewijanie do góry