Zupa krem z selera z jabłkiem
86 kcal /
359 kJKalorie
359 kJKalorie
2 gBiałko
13 gWęglowodany
4 gTłuszcze
🥘 Składniki
- 600 g selera pokrojonego na 3 cm kawałki
- 120 g selera naciowego pokrojonego na 3 cm kawałki
- 200 g cebuli pokrojonej w ćwiartki
- 2 ząbki czosnku
- 25 g masła
- 800 g wody
- 1 ½
- łyżeczki koncentratu bulionu warzywnego, wykonanego w TM
- 1 ½
- kostki bulionu warzywnego (na 0,5 l) pokruszonej
- 250 g jabłek bezgniazd nasiennych, pokrojonych w ćwiartki
- 1 łyżeczka soli
- ¼ – ½
- łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
👨🍳 Przygotowanie
- Do naczynia miksującego włożyć korzeń selera, rozdrobnić5 s/obr. 6. Przełożyć do innego naczynia, odstawić.
- Do naczynia miksującego włożyć seler naciowy, cebulę i czosnek, rozdrobnić5 s/obr. 5. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
- Dodać masło, dusić4 min/120°C/obr. 1.
- Dodać rozdrobniony wcześniej seler, wodę i koncentrat bulionu warzywnego, gotować15 min/100°C/obr. 2.
- Dodać jabłka, sól i pieprz, przemieszać kopystką, gotować15 min/100°C/obr. 2, następnie zmiksować1 min/obr. 4-8, stopniowo zwiększając obroty.Zupę krem z selera z jabłkiem podawać bezpośrednio po przygotowaniu (patrz wskazówka).