Zupa krem z rzodkiewek; Quiche z liści rzodkiewek

⏱️ 60 min
👨‍🍳 Średni
🤖 Thermomix
754.7 kcal /
3157.5 kJ
Kalorie
20 gBiałko
50.7 gWęglowodany
53.3 gTłuszcze

🥘 Składniki

  • Składniki:
  • Kruchy spód: 90
  • g masła zimnego, pokrojonego na kawałki, plus dodatkowa ilość do natłuszczenia
  • 180 g mąki pszennej plus dodatkowa ilość do oprószenia
  • ½
  • łyżeczki soli
  • 20 g zimnej wody
  • Zupa krem z rzodkiewek: 80
  • g cebuli przekrojonej na pół
  • 1 ząbek czosnku
  • 30 g masła
  • 300 g rzodkiewek (z ok. 2 pęczków, liście zachować)
  • 200 g ziemniaków pokrojonych na 3 cm kawałki
  • 500 g wody
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich, suszonych
  • ½
  • łyżeczki soli
  • 2 szczypty pieprzu czarnego, mielonego
  • 1 łyżeczka koncentratu bulionu warzywnego, wykonanego w TM
  • 1 kostka bulionu warzywnego (na 0,5 l) pokruszona
  • Quiche: 100
  • g marchewek pokrojonych na kawałki
  • 100 g seragruyère pokrojonego na kawałki
  • 100 g sera żółtego pokrojonego na kawałki
  • 60 g cebuli przekrojonej na pół
  • 40 g oliwy z oliwek
  • 150 g pieczarek pokrojonych w 5 mm plastry
  • 50 g liści rzodkiewki pokrojonych na 3 cm kawałki (z ok. 2 pęczków)
  • 100 g kwaśnej śmietany, 18% tłuszczu
  • 3 jajka
  • ½
  • łyżeczki soli
  • 2 szczypty pieprzu czarnego, mielonego
  • 4 rzodkiewki pokrojone w cienkie plastry, do dekoracji
  • rzeżucha do dekoracji
  • kiełki dowolne np. lucerny, rzodkiewki, do dekoracji

👨‍🍳 Przygotowanie

  1. Rozgrzać piekarnik do temp. 200°C. Formę do tarty (Ø 24 cm) natłuścić masłem, odstawić.
  2. Do naczynia miksującego w urządzeniu Thermomix włożyć masło, dodać mąkę, sól i wodę, wymieszać30 s/obr. 4.5. Przełożyć na oprószony mąką blat, zagnieść, rozwałkować i wyłożyć przygotowaną wcześniej formę do tarty. Piec 15 min (200°C). W tym czasie kontynuować przygotowanie przepisu. Umyć naczynie miksujące.
  3. Umieścić ponownie naczynie miksujące w obudowie urządzenia Thermomix. Do naczynia miksującego w urządzeniu Thermomix włożyć cebulę, czosnek i masło, rozdrobnić5 s/obr. 5. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego, dusić3 min/120°C/obr. 1.
  4. Do naczynia miksującego w urządzeniu Thermomix dodać rzodkiewki, ziemniaki, wodę, zioła prowansalskie, sól, pieprz i koncentrat bulionu warzywnego, rozdrobnić10 s/obr. 5. Przełożyć naczynie miksujące z obudowy urządzenia Thermomix do stacji Thermomix Friend. Ustawić20 min/100°C/obr. 1i gotować, przekręcając pokrętło obrotów. W tym czasie kontynuować przygotowanie przepisu.
  5. Umieścić drugie naczynie miksujące w obudowie urządzenia Thermomix. Do naczynia miksującego w urządzeniu Thermomix włożyć marchewki, rozdrobnić5 s/obr. 5. Przełożyć do innego naczynia, odstawić.
  6. Umieścić ponownie naczynie miksujące w obudowie urządzenia Thermomix. Do naczynia miksującego w urządzeniu Thermomix włożyć ser, rozdrobnić10 s/obr. 8. Przełożyć do innego naczynia, odstawić.
  7. Umieścić ponownie naczynie miksujące w obudowie urządzenia Thermomix. Do naczynia miksującego w urządzeniu Thermomix włożyć cebulę, dodać oliwę, rozdrobnić5 s/obr. 5. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego, dusić bez założonej miarki4 min/120°C/obr. 1.
  8. Do naczynia miksującego w urządzeniu Thermomix dodać rozdrobnioną wcześniej marchewkę, pieczarki i liście rzodkiewki, gotować bez założonej miarki5 min/100°C//obr. 0.5.
  9. Do naczynia miksującego w urządzeniu Thermomix dodać rozdrobniony wcześniej ser, śmietanę, jajka, sól i pieprz, wymieszać5 s//obr. 3. Podpieczony kruchy spód wyjąć z piekarnika, przełożyć na niego nadzienie. Piec 20-25 minut (200°C) lub do uzyskania złotobrązowego koloru.
  10. Gdy stacja Thermomix Friend zasygnalizuje koniec pracy, przełożyć naczynie miksujące ze stacji Thermomix Friend do obudowy urządzenia Thermomix, zmiksować1 min/obr. 5-10, stopniowo zwiększając obroty. Zupę krem udekorować plastrami rzodkiewek i rzeżuchą, podawać jako pierwsze danie. Quiche z liśćmi rzodkiewek podawać jako drugie danie.
Przewijanie do góry