Zupa krem z porów
192.6 kcal /
806 kJKalorie
806 kJKalorie
3.2 gBiałko
27.8 gWęglowodany
8.5 gTłuszcze
🥘 Składniki
- 400 g pora pokrojonego w 2 cm plastry
- 40 g masła pokrojonego na kawałki
- 300 g ziemniaków pokrojonych na kawałki
- 800 g wody
- 1 łyżeczka soli
- 2 – 3 gałązki natki pietruszki, świeżej, tylko liście
- ½
- łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
- 1 łyżeczka koncentratu bulionu warzywnego, wykonanego w TM
- 1 kostka bulionu warzywnego (na 0,5 l) pokruszona
- 50 g śmietany, min. 30% tłuszczu (opcjonalnie)
- ½
- łyżeczki tymianku, suszonego
- ½
- łyżeczki estragonu, suszonego
👨🍳 Przygotowanie
- Do naczynia miksującego włożyć pora i masło, rozdrobnić5 s/obr. 6. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego, dusić5 min/120°C/obr. 1.
- Dodać ziemniaki, rozdrobnić7 s/obr. 5. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
- Dodać 300 g wody, natkę pietruszki, sól, pieprz i koncentrat bulionu warzywnego, gotować8 min/100°C/obr. 2, następnie zmiksować1 min/obr. 1-9, stopniowo zwiększając obroty.
- Dodać pozostałe 500 g wody, śmietanę, tymianek i estragon, gotować5 min/100°C/obr. 3. Zupę krem z porów podawać bezpośrednio po przygotowaniu.