Zupa krem z pomidorów; Kurczak z warzywnym ryżem

⏱️ 60 min
👨‍🍳 Średni
🤖 Thermomix
540.1 kcal /
2259.6 kJ
Kalorie
40 gBiałko
46.3 gWęglowodany
22.9 gTłuszcze

🥘 Składniki

  • 500 – 600 g filetów z piersi kurczaka, bez skóry pokrojonych na 3-4 cm kawałki
  • 2 łyżeczki soli plus dodatkowa ilość do oprószenia
  • ¼ – ½
  • łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
  • ½
  • łyżeczki papryki słodkiej, mielonej
  • 2 łyżeczki mieszanych ziół, suszonych np. prowansalskich, włoskich, majeranku, tymianku, oregano
  • 20 g oleju plus 2 łyżki
  • 500 g warzyw, mieszanych np. marchewki, pietruszki, cukinii, papryki bezgniazd nasiennych, pokrojonych na kawałki
  • 75 – 100 g marchewki pokrojonej na kawałki
  • 50 – 75 g cebuli przekrojonej na pół
  • 1 ząbek czosnku
  • 750 – 800 g pomidorów, z puszki passaty pomidorowej (patrz wskazówka)
  • 750 – 800 g pomidorów przekrojonych na pół
  • 70 – 100 g koncentratu pomidorowego
  • 800 g wody
  • 1 łyżeczka koncentratu bulionu warzywnego, wykonanego w TM
  • 1 kostka bulionu warzywnego (na 0,5 l) pokruszona
  • 200 g ryżu parboiled
  • 100 g śmietany, min. 30% tłuszczu
  • 100 g napoju roślinnego mleka
  • 10 g skrobi ziemniaczanej
  • 10 g skrobi kukurydzianej
  • ½
  • łyżeczki papryki ostrej, mielonej
  • ½
  • łyżeczki papryki słodkiej, mielonej
  • 1 – 2 łyżeczki musztardy

👨‍🍳 Przygotowanie

  1. Na pokrywie naczynia miksującego postawić miskę, odważyć do niej kurczaka, dodać ½ łyżeczki soli, pieprz, paprykę słodką, 1 łyżeczkę ziół i 2 łyżki oleju, wymieszać. Zamarynowanego kurczaka ułożyć w dolnej części przystawki Varoma, upewniając się, że część otworów pozostała niezakryta, aby umożliwić swobodną cyrkulację pary. Włożyć wkład Varomy, odstawić.
  2. Do naczynia miksującego włożyć warzywa, rozdrobnić4 s/obr. 5. Rozdrobnione warzywa przełożyć na wkład Varomy, oprószyć solą, odstawić.
  3. Do naczynia miksującego włożyć marchewkę, cebulę i czosnek, dodać pozostałe 20 g oleju, rozdrobnić3 s/obr. 5. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego, dusić2 min/120°C/obr. 1.
  4. Dodać pomidory, 1 łyżeczkę soli, pozostałą 1 łyżeczkę ziół i koncentrat pomidorowy, rozdrobnić5 s/obr. 5.
  5. Dodać wodę i koncentrat bulionu warzywnego. Włożyć koszyczek, odważyć do niego ryż. Na pokrywę naczynia miksującego nałożyć przystawkę Varoma z kurczakiem i warzywami, gotować na parze30-35 min/Varoma/obr. 1. Zdjąć przystawkę Varoma, odstawić. Ostrożnie wyjąć koszyczek przy pomocy kopystki. Warstwę pomidorów zebraną w koszyczku można przełożyć do zupy. Ryż przełożyć na półmisek (patrz wskazówka), odstawić. Na półmisek dodać ugotowane warzywa, dokładnie wymieszać kopystką. Na wierzchu ułożyć ugotowanego kurczaka, odstawić w ciepłe miejsce.
  6. Do naczynia miksującego dodać śmietanę, zmiksować1 min/obr. 4-8, stopniowo zwiększając obroty.Zupę krem z pomidorów przelać do wazy.
  7. Do naczynia miksującego wlać 200 g zupy, dodać skrobię, pozostałe ½ łyżeczki soli, paprykę ostrą i musztardę, podgrzewać1 min/90°C/obr. 4, następnie uruchomić Miksowanie /20 s. Zupę krem z pomidorów podawać jako pierwsze danie. Kurczaka z warzywnym ryżem podawać z dodatkiem sosu jako drugie danie.
Przewijanie do góry