Zupa krem z pomidorów i bananów
241.3 kcal /
1010 kJKalorie
1010 kJKalorie
6 gBiałko
25.3 gWęglowodany
14.8 gTłuszcze
🥘 Składniki
- 100 g cebuli przekrojonej na pół
- 40 g oliwy z oliwek
- 200 – 250 g bananów, dojrzałych pokrojonych na ok. 2 cm kawałki
- 800 g krojonych pomidorów, z puszki
- 500 g wody
- ½
- łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
- ½
- łyżeczki soli
- ser parmezan w płatkach, do dekoracji
- ziarna słonecznika uprażone na patelni, do posypania
- pestki dyni uprażone na patelni, do posypania
- natka pietruszki, świeża, tylko liście ilość do dekoracji
👨🍳 Przygotowanie
- Do naczynia miksującego włożyć cebulę, dodać oliwę, rozdrobnić5 s/obr. 5. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego, dusić3 min/120°C/obr. 1.
- Dodać banany, dusić3 min/120°C/obr. 1.
- Dodać pomidory, wodę, pieprz i sól, gotować15 min/100°C/obr. 1, następnie zmiksować1 min/obr. 4-8 stopniowo zwiększając obroty. Posypać ziarnami słonecznika, udekorować płatkami parmezanu i natką pietruszki, podawać bezpośrednio po przygotowaniu.