Zupa krem z pomidorów; Gołąbki z kaszą jaglaną i sosem grzybowym
323 kcal /
1351 kJKalorie
1351 kJKalorie
11 gBiałko
23 gWęglowodany
18 gTłuszcze
🥘 Składniki
- Składniki:
- Gotowanie kaszy jaglanej i liści kapusty: 6 – 12
- liści kapusty włoskiej (6 dużych 12 małych)
- 250 g kaszy jaglanej
- 1200 g wody
- Sos grzybowy: 180
- g cebuli przekrojonej na pół
- 2 ząbki czosnku
- 200 ggrzybów, świeżych (np. pieczarek,grzybów leśnych, shiitake), pokrojonych na 4 cm kawałki
- 30 g oliwy z oliwek
- 80 g śmietany, min. 30% tłuszczu
- 200 g wody
- ½
- łyżeczki koncentratu bulionu warzywnego, wykonanego w TM
- ½
- kostki bulionu warzywnego (na 0,5 l) pokruszonej
- 25 g skrobi ziemniaczanej
- 25 g skrobi kukurydzianej
- ½ – ¾
- łyżeczki soli
- ¼ – ½
- łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
- Gołąbki z kaszą jaglaną: 1
- łyżeczka soli
- ½
- łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
- Zupa krem z pomidorów: 50
- g cebuli przekrojonej na pół
- 1 ząbek czosnku
- 30 g masła
- 30 g oliwy z oliwek
- 700 g pomidorów przekrojonych na pół
- 400 g wody
- 70 g koncentratu pomidorowego
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka cukru
- 1 łyżeczka oregano, suszonego
- 1 łyżeczka koncentratu bulionu warzywnego, wykonanego w TM
- 1 kostka bulionu warzywnego (na 0,5 l) pokruszona
- 100 – 120 g śmietany
- 2 – 4 liście bazylii, świeże
👨🍳 Przygotowanie
- Przygotować liście kapusty, usuwając grubą, twardą część ze środka większych liści i umieścić je w dolnej części przystawki Varoma, odstawić.
- Do naczynia miksującego w urządzeniu Thermomix włożyć koszyczek, odważyć do niego kaszę jaglaną. Wlać wodę, a następnie przemieszać kopystką, aby zmoczyć kaszę. Przełożyć naczynie miksujące z obudowy urządzenia Thermomix do stacji Thermomix Friend. Na pokrywę naczynia miksującego w stacji Thermomix Friend nałożyć przystawkę Varoma. Ustawić18 min/Varoma/obr. 2i gotować na parze, przekręcając pokrętło obrotów. W tym czasie kontynuować przygotowanie przepisu.
- Umieścić drugie naczynie miksujące w obudowie urządzenia Thermomix. Do naczynia miksującego w urządzeniu Thermomix włożyć cebulę, czosnek i grzyby, dodać oliwę, rozdrobnić5 s/obr. 5. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego, dusić6 min/120°C/obr. 1. Przełożyć do miski.
- Umieścić ponownie naczynie miksujące w obudowie urządzenia Thermomix. Do naczynia miksującego w urządzeniu Thermomix włożyć 100 g duszonych grzybów z cebulą, dodać śmietanę, wodę, koncentrat bulionu warzywnego i skrobię, gotować5 min/98°C/obr. 3. W tym czasie, gdy stacja Thermomix Friend zasygnalizuje koniec pracy, zdjąć przystawkę Varoma, ustawić na odwróconej pokrywie Varomy, aby liście wystygły. Ostrożnie wyciągnąć koszyczek przy pomocy kopystki, odstawić. Płyn z gotowania pozostawić w naczyniu miksującym w stacji Thermomix Friend.
- Do naczynia miksującego w urządzeniu Thermomix dodać sól i pieprz, zmiksować20 s/obr. 9. Przełożyć do miski, odstawić.
- Umieścić ponownie naczynie miksujące w obudowie urządzenia Thermomix. Do naczynia miksującego w urządzeniu Thermomix włożyć pozostałą część grzybów duszonych z cebulą, dodać ugotowaną kaszę jaglaną, sól i pieprz, wymieszać za pomocą kopystki10 s//obr. 4. Układać po 2-3 łyżki farszu na każdym liściu kapusty ugotowanym na parze, następnie zawijać. Umieścić gołąbki w dolnej części przystawki Varoma i na wkładzie Varomy, upewniając się, że nachodzące na siebie końcówki liści kapusty znajdują się na spodzie gołąbków.
- Na pokrywę naczynia miksującego w stacji Thermomix Friend nałożyć przystawkę Varoma z gołąbkami. Ustawić35 min/Varoma/obr. 2i gotować na parze, przekręcając pokrętło obrotów. W tym czasie umyć naczynie miksujące i przygotować zupę.
- Umieścić ponownie naczynie miksujące w obudowie urządzenia Thermomix. Do naczynia miksującego w urządzeniu Thermomix włożyć cebulę i czosnek, dodać masło, rozdrobnić3 s/obr. 5. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego, dusić3 min/120°C/obr. 1.
- Do naczynia miksującego w urządzeniu Thermomix dodać pomidory, wodę, koncentrat pomidorowy, sól, cukier, oregano i koncentrat bulionu warzywnego, gotować15 min/100°C/obr. 2.
- Do naczynia miksującego w urządzeniu Thermomix dodać śmietanę i bazylię, zmiksować1 min/obr. 4-8, stopniowo zwiększając obroty. Zupę przelać do wazy, odstawić. Opłukać naczynie miksujące.
- Umieścić ponownie naczynie miksujące w obudowie urządzenia Thermomix. Do naczynia miksującego w urządzeniu Thermomix włożyć sos grzybowy, podgrzewać5 min/60°C/obr. 2. W tym czasie podać zupę jako pierwsze danie. Gdy urządzenie Thermomix i stacja Thermomix Friend zasygnalizują koniec pracy, pozostawić naczynia miksujące i Varomę zamknięte. Gołąbki z kaszą jaglaną i sosem grzybowym podawać jako drugie danie.