Zupa krem z pomidorów; Gołąbki z kaszą jaglaną i sosem grzybowym

⏱️ 60 min
👨‍🍳 Średni
🤖 Thermomix
323 kcal /
1351 kJ
Kalorie
11 gBiałko
23 gWęglowodany
18 gTłuszcze

🥘 Składniki

  • Składniki:
  • Gotowanie kaszy jaglanej i liści kapusty: 6 – 12
  • liści kapusty włoskiej (6 dużych 12 małych)
  • 250 g kaszy jaglanej
  • 1200 g wody
  • Sos grzybowy: 180
  • g cebuli przekrojonej na pół
  • 2 ząbki czosnku
  • 200 ggrzybów, świeżych (np. pieczarek,grzybów leśnych, shiitake), pokrojonych na 4 cm kawałki
  • 30 g oliwy z oliwek
  • 80 g śmietany, min. 30% tłuszczu
  • 200 g wody
  • ½
  • łyżeczki koncentratu bulionu warzywnego, wykonanego w TM
  • ½
  • kostki bulionu warzywnego (na 0,5 l) pokruszonej
  • 25 g skrobi ziemniaczanej
  • 25 g skrobi kukurydzianej
  • ½ – ¾
  • łyżeczki soli
  • ¼ – ½
  • łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
  • Gołąbki z kaszą jaglaną: 1
  • łyżeczka soli
  • ½
  • łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
  • Zupa krem z pomidorów: 50
  • g cebuli przekrojonej na pół
  • 1 ząbek czosnku
  • 30 g masła
  • 30 g oliwy z oliwek
  • 700 g pomidorów przekrojonych na pół
  • 400 g wody
  • 70 g koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżeczka oregano, suszonego
  • 1 łyżeczka koncentratu bulionu warzywnego, wykonanego w TM
  • 1 kostka bulionu warzywnego (na 0,5 l) pokruszona
  • 100 – 120 g śmietany
  • 2 – 4 liście bazylii, świeże

👨‍🍳 Przygotowanie

  1. Przygotować liście kapusty, usuwając grubą, twardą część ze środka większych liści i umieścić je w dolnej części przystawki Varoma, odstawić.
  2. Do naczynia miksującego w urządzeniu Thermomix włożyć koszyczek, odważyć do niego kaszę jaglaną. Wlać wodę, a następnie przemieszać kopystką, aby zmoczyć kaszę. Przełożyć naczynie miksujące z obudowy urządzenia Thermomix do stacji Thermomix Friend. Na pokrywę naczynia miksującego w stacji Thermomix Friend nałożyć przystawkę Varoma. Ustawić18 min/Varoma/obr. 2i gotować na parze, przekręcając pokrętło obrotów. W tym czasie kontynuować przygotowanie przepisu.
  3. Umieścić drugie naczynie miksujące w obudowie urządzenia Thermomix. Do naczynia miksującego w urządzeniu Thermomix włożyć cebulę, czosnek i grzyby, dodać oliwę, rozdrobnić5 s/obr. 5. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego, dusić6 min/120°C/obr. 1. Przełożyć do miski.
  4. Umieścić ponownie naczynie miksujące w obudowie urządzenia Thermomix. Do naczynia miksującego w urządzeniu Thermomix włożyć 100 g duszonych grzybów z cebulą, dodać śmietanę, wodę, koncentrat bulionu warzywnego i skrobię, gotować5 min/98°C/obr. 3. W tym czasie, gdy stacja Thermomix Friend zasygnalizuje koniec pracy, zdjąć przystawkę Varoma, ustawić na odwróconej pokrywie Varomy, aby liście wystygły. Ostrożnie wyciągnąć koszyczek przy pomocy kopystki, odstawić. Płyn z gotowania pozostawić w naczyniu miksującym w stacji Thermomix Friend.
  5. Do naczynia miksującego w urządzeniu Thermomix dodać sól i pieprz, zmiksować20 s/obr. 9. Przełożyć do miski, odstawić.
  6. Umieścić ponownie naczynie miksujące w obudowie urządzenia Thermomix. Do naczynia miksującego w urządzeniu Thermomix włożyć pozostałą część grzybów duszonych z cebulą, dodać ugotowaną kaszę jaglaną, sól i pieprz, wymieszać za pomocą kopystki10 s//obr. 4. Układać po 2-3 łyżki farszu na każdym liściu kapusty ugotowanym na parze, następnie zawijać. Umieścić gołąbki w dolnej części przystawki Varoma i na wkładzie Varomy, upewniając się, że nachodzące na siebie końcówki liści kapusty znajdują się na spodzie gołąbków.
  7. Na pokrywę naczynia miksującego w stacji Thermomix Friend nałożyć przystawkę Varoma z gołąbkami. Ustawić35 min/Varoma/obr. 2i gotować na parze, przekręcając pokrętło obrotów. W tym czasie umyć naczynie miksujące i przygotować zupę.
  8. Umieścić ponownie naczynie miksujące w obudowie urządzenia Thermomix. Do naczynia miksującego w urządzeniu Thermomix włożyć cebulę i czosnek, dodać masło, rozdrobnić3 s/obr. 5. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego, dusić3 min/120°C/obr. 1.
  9. Do naczynia miksującego w urządzeniu Thermomix dodać pomidory, wodę, koncentrat pomidorowy, sól, cukier, oregano i koncentrat bulionu warzywnego, gotować15 min/100°C/obr. 2.
  10. Do naczynia miksującego w urządzeniu Thermomix dodać śmietanę i bazylię, zmiksować1 min/obr. 4-8, stopniowo zwiększając obroty. Zupę przelać do wazy, odstawić. Opłukać naczynie miksujące.
  11. Umieścić ponownie naczynie miksujące w obudowie urządzenia Thermomix. Do naczynia miksującego w urządzeniu Thermomix włożyć sos grzybowy, podgrzewać5 min/60°C/obr. 2. W tym czasie podać zupę jako pierwsze danie. Gdy urządzenie Thermomix i stacja Thermomix Friend zasygnalizują koniec pracy, pozostawić naczynia miksujące i Varomę zamknięte. Gołąbki z kaszą jaglaną i sosem grzybowym podawać jako drugie danie.
Przewijanie do góry