Zupa krem z pomidorów
134 kcal /
562 kJKalorie
562 kJKalorie
3 gBiałko
9 gWęglowodany
9 gTłuszcze
🥘 Składniki
- 4 ząbki czosnku
- 40 g oliwy z oliwek 1500 – 1600
- 800 g wody
- 3 łyżeczki oregano, suszonego
- 2 – 3 łyżeczki soli
- 4 łyżeczki koncentratu bulionu warzywnego, wykonanego w TM
- 200 g śmietany (patrz wskazówka) 4 – 8
👨🍳 Przygotowanie
- Do naczynia miksującego w urządzeniu Thermomix włożyć czosnek i cebulę, dodać oliwę, rozdrobnić3 s/obr. 5. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego, dusić5 min/120°C/obr. 1. Przełożyć połowę podduszonej cebuli z czosnkiem do drugiego naczynia miksującego, odstawić.
- Umieścić naczynie miksujące z połową podduszonej cebuli z czosnkiem w obudowie urządzenia Thermomix. Do naczynia miksującego w urządzeniu Thermomix dodać 800 g pomidorów, 400 g wody, 100 g koncentratu pomidorowego, 1½ łyżeczki oregano, 1-1½ łyżeczki soli, 1 łyżeczkę cukru i 2 łyżeczki koncentratu bulionu warzywnego, rozdrobnić5 s/obr. 8. Przełożyć naczynie miksujące z obudowy urządzenia Thermomix do stacji Thermomix Friend. Kontynuować przygotowanie przepisu.
- Umieścić naczynie miksujące z drugą połową podduszonej cebuli z czosnkiem w obudowie urządzenia Thermomix. Do naczynia miksującego w urządzeniu Thermomix dodać pozostałe 800 g pomidorów, 400 g wody, 100 g koncentratu pomidorowego, 1½ łyżeczki oregano, 1-1½ łyżeczki soli, 1 łyżeczkę cukru i 2 łyżeczki koncentratu bulionu warzywnego, rozdrobnić5 s/obr. 8, następnie gotować20 min/100°C/obr. 2. W tym czasie w stacji Thermomix Friend ustawić20 min/100°C/obr. 2i gotować, przekręcając pokrętło obrotów.
- Do naczynia miksującego w urządzeniu Thermomix dodać 100 g śmietany, 2-4 liście bazylii i liście z 1 gałązki natki pietruszki, zmiksować1 min/obr. 4-8, stopniowo zwiększając obroty. Wyjąć naczynie miksujące z obudowy urządzenia Thermomix, odstawić.
- Przełożyć naczynie miksujące ze stacji Thermomix Friend do obudowy urządzenia Thermomix. Do naczynia miksującego w urządzeniu Thermomix dodać pozostałe 100 g śmietany, 2-4 liście bazylii i liście z 1 gałązki natki pietruszki, zmiksować1 min/obr. 4-8, stopniowo zwiększając obroty. Przelać zupę z obu naczyń miksujących do wazy. Zupę krem z pomidorów podawać bezpośrednio po przygotowaniu.