Zupa krem z pieczonej pietruszki z migdałami

⏱️ 60 min
👨‍🍳 Średni
🤖 Thermomix
193 kcal /
811 kJ
Kalorie
6.2 gBiałko
15.8 gWęglowodany
14.5 gTłuszcze

🥘 Składniki

  • 300 g korzenia pietruszki pokrojonego na 2 cm kawałki
  • 50 g cebuli pokrojonej na 2 cm kawałki
  • 10 ząbków czosnku
  • 2 łyżki oliwy z oliwek plus dodatkowa ilość do dekoracji
  • 125 g migdałów, blanszowanych
  • 900 g wody
  • 1 łyżka białego octu winnego
  • 2 gałązki tymianku, świeżego tylko liście, plus dodatkowa ilość do dekoracji
  • ¼
  • łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
  • ¼
  • łyżeczki soli
  • 20 czerwonych winogron pokrojonych w ćwiartki, do dekoracji

👨‍🍳 Przygotowanie

  1. Na pokrywie naczynia miksującego postawić miskę, odważyć do niej pietruszkę i cebulę, odstawić.
  2. Rozgrzać piekarnik do temp. 200°C. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, ułożyć na niej odważoną pietruszkę z cebulą i czosnek, skropić oliwą. Piec 25-35 min (200°C)
  3. Do naczynia miksującego włożyć upieczone warzywa, dodać migdały, wodę, ocet winny, tymianek, pieprz i sól, gotować20 min/100°C/obr. 1. Następnie zmiksować1 min/obr. 5-9, stopniowo zwiększając obroty.Przelać do talerzy, udekorować tymiankiem, winogronami i oliwą.
  4. Zupę krem z pieczonej pietruszki z migdałami podawać bezpośrednio po przygotowaniu.
Przewijanie do góry