Zupa krem z pieczonej papryki i marchewek
145.5 kcal /
608.6 kJKalorie
608.6 kJKalorie
2.6 gBiałko
20.4 gWęglowodany
6.5 gTłuszcze
🥘 Składniki
- 600 g czerwonej papryki bezgniazd nasiennych, pokrojonej w ćwiartki
- 700 g marchewki pokrojonej na 3 cm kawałki
- 35 g oliwy z oliwek
- ½
- łyżeczki soli
- ½
- łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
- 120 g cebuli pokrojonej w ćwiartki
- 3 ząbki czosnku
- 1000 g wody
- 2 łyżeczki koncentratu bulionu warzywnego, wykonanego w TM
- 2 kostki bulionu warzywnego (na 0,5 l) pokruszone
- 1 łyżeczka curry, mielonego
- 1 łyżeczka kminu rzymskiego, mielonego
- 1 łyżeczka oregano, suszonego
- 1 łyżeczka papryki słodkiej, mielonej
- ½
- łyżeczki chili, mielonego (opcjonalnie)
👨🍳 Przygotowanie
- Rozgrzać piekarnik do temp. 200°C. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, odstawić.
- Na pokrywie naczynia miksującego postawić dużą miskę, odważyć do niej paprykę, marchewki i 15 g oliwy, dodać sól i pieprz, dokładnie wymieszać. Przełożyć na przygotowaną blachę. Piec 30 min (200°C). Pod koniec czasu pieczenia kontynuować przygotowanie przepisu.
- Do naczynia miksującego włożyć cebulę i czosnek, dodać oliwę, rozdrobnić5 s/obr. 5. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego, dusić5 min/120°C/obr. 1.
- Dodać upieczone papryki i marchewkę, 700 g wody, koncentrat bulionu warzywnego, curry, kmin rzymski, oregano, słodką paprykę i chili, gotować15 min/100°C/obr. 2, następnie uruchomić Miksowanie /1 min.
- Dodać pozostałe 300 g wody, gotować5 min/100°C/obr. 2. Zupę krem z pieczonej papryki i marchewek podawać bezpośrednio po przygotowaniu (patrz wskazówka).