Zupa krem z pieczonej papryki i marchewek

⏱️ 60 min
👨‍🍳 Średni
🤖 Thermomix
145.5 kcal /
608.6 kJ
Kalorie
2.6 gBiałko
20.4 gWęglowodany
6.5 gTłuszcze

🥘 Składniki

  • 600 g czerwonej papryki bezgniazd nasiennych, pokrojonej w ćwiartki
  • 700 g marchewki pokrojonej na 3 cm kawałki
  • 35 g oliwy z oliwek
  • ½
  • łyżeczki soli
  • ½
  • łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
  • 120 g cebuli pokrojonej w ćwiartki
  • 3 ząbki czosnku
  • 1000 g wody
  • 2 łyżeczki koncentratu bulionu warzywnego, wykonanego w TM
  • 2 kostki bulionu warzywnego (na 0,5 l) pokruszone
  • 1 łyżeczka curry, mielonego
  • 1 łyżeczka kminu rzymskiego, mielonego
  • 1 łyżeczka oregano, suszonego
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej, mielonej
  • ½
  • łyżeczki chili, mielonego (opcjonalnie)

👨‍🍳 Przygotowanie

  1. Rozgrzać piekarnik do temp. 200°C. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, odstawić.
  2. Na pokrywie naczynia miksującego postawić dużą miskę, odważyć do niej paprykę, marchewki i 15 g oliwy, dodać sól i pieprz, dokładnie wymieszać. Przełożyć na przygotowaną blachę. Piec 30 min (200°C). Pod koniec czasu pieczenia kontynuować przygotowanie przepisu.
  3. Do naczynia miksującego włożyć cebulę i czosnek, dodać oliwę, rozdrobnić5 s/obr. 5. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego, dusić5 min/120°C/obr. 1.
  4. Dodać upieczone papryki i marchewkę, 700 g wody, koncentrat bulionu warzywnego, curry, kmin rzymski, oregano, słodką paprykę i chili, gotować15 min/100°C/obr. 2, następnie uruchomić Miksowanie /1 min.
  5. Dodać pozostałe 300 g wody, gotować5 min/100°C/obr. 2. Zupę krem z pieczonej papryki i marchewek podawać bezpośrednio po przygotowaniu (patrz wskazówka).
Przewijanie do góry