Zupa krem z pieczarek i cukinii
105 kcal /
442 kJKalorie
442 kJKalorie
4.6 gBiałko
8.9 gWęglowodany
7.1 gTłuszcze
🥘 Składniki
- 2 ząbki czosnku
- 90 g cebuli pokrojonej w ćwiartki
- 15 g masła
- 500 g pieczarek oczyszczonych, przekrojonych na pół, plus 4-5 szt., do ugotowania na parze
- 500 g cukinii pokrojonej na kawałki
- 6 gałązek tymianku, świeżego
- 2 liście laurowe, suszone
- estragon, świeży do oprószenia pieczarek i do dekoracji
- estragon, suszony do oprószenia pieczarek i do dekoracji
- 1 łyżeczka koncentratu bulionu warzywnego, wykonanego w TM
- 1 kostka kostka bulionu warzywnego (na 0,5 l) pokruszona
- 500 g wody
- 150 g mleczka kokosowego
- ½ – 1
- łyżeczka soli
- ¼ – ½
- łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
👨🍳 Przygotowanie
- Do naczynia miksującego włożyć czosnek i cebulę, rozdrobnić5 s/obr. 5. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
- Dodać masło, dusić5 min/120°C/obr. 1.
- Dodać pieczarki, cukinię, tymianek i liście laurowe, dusić8 min/120°C/obr. 2. W tym czasie pieczarki do gotowania na parze pokroić w 3 mm plastry, ułożyć w dolnej części przystawki Varoma, oprószyć estragonem, odstawić.
- Dodać koncentrat bulionu warzywnego i wodę, nałożyć przystawkę Varoma, gotować10 min/100°C/obr. 2. Zdjąć przystawkę Varoma, odstawić. Ostrożnie wyjąć z naczynia miksującego liście laurowe i gałązki tymianku, wyrzucić.
- Dodać mleczko kokosowe, sól i pieprz, nałożyć ponownie przystawkę Varoma, gotować5 min/100°C/obr. 2. Zdjąć przystawkę Varoma, odstawić. Założyć miarkę, zmiksować1 min/obr. 5-10 stopniowo zwiększając obroty.
- Zupę krem z pieczarek i cukinii podawać udekorowaną plastrami gotowanych pieczarek, posypaną estragonem.