Zupa krem z pieczonych buraków z koprem włoskim i jabłkiem

⏱️ 60 min
👨‍🍳 Średni
🤖 Thermomix
76.7 kcal /
320.9 kJ
Kalorie
1.7 gBiałko
14.5 gWęglowodany
2 gTłuszcze

🥘 Składniki

  • 300 g czerwonych buraków małych, nieobranych
  • 10 g oliwy z oliwek plus dodatkowa ilość do skropienia buraków
  • 250 g bulwy kopru włoskiego pokrojonej na kawałki
  • 100 g jabłek pokrojonych na kawałki
  • 150 g pora pokrojonego w 1 cm plastry
  • 10 – 15 g octu balsamicznego
  • 900 g wody
  • 1 czubata łyżeczka koncentratu bulionu warzywnego, wykonanego w TM
  • 1 kostka bulionu warzywnego (na 0,5 l) pokruszona
  • ½
  • łyżeczki miodu wielokwiatowego
  • sól do smaku
  • pieprz czarny, mielony do smaku

👨‍🍳 Przygotowanie

  1. Rozgrzać piekarnik do temp. 200°C.
  2. Na pokrywie naczynia miksującego postawić miskę, odważyć do niej buraki, następnie umyć je i osuszyć, przełożyć na folię aluminiową, skropić oliwą, zawinąć. Piec ok. 1 godz. (200°C), wyciągnąć z piekarnika, odstawić do ostygnięcia. Następnie buraki obrać i pokroić na kawałki.
  3. Do naczynia miksującego włożyć koper włoski, rozdrobnić5 s/obr. 5. Koper włoski zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
  4. Dodać jabłka i pora, rozdrobnić4 s/obr. 4. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
  5. Dodać oliwę, dusić6 min/120°C/obr. 2.
  6. Dodać upieczone buraki, ocet balsamiczny, wodę, koncentrat bulionu warzywnego i miód, gotować25 min/100°C/obr. 2.
  7. Dodać miód, sól i pieprz, zmiksować1 min/obr. 5-10, stopniowo zwiększając obroty.Zupę krem z pieczonych buraków z koprem włoskim i jabłkiem podawać bezpośrednio po przygotowaniu.
Przewijanie do góry