Zupa krem z pieczonego bakłażana i czosnku

⏱️ 60 min
👨‍🍳 Średni
🤖 Thermomix
72 kcal /
304 kJ
Kalorie
2.6 gBiałko
11.1 gWęglowodany
3.6 gTłuszcze

🥘 Składniki

  • 150 g pomidorów przekrojonych na pół
  • 50 g cebuli przekrojonej na pół
  • 500 g bakłażana przekrojonego wzdłuż na pół
  • 10 ząbków czosnku
  • 2 łyżki oliwy z oliwek plus dodatkowa ilość do dekoracji
  • 200 g różyczek kalafiora
  • 1 łyżka tymianku, świeżego drobno posiekanego, tylko liście, plus dodatkowa ilość do dekoracji
  • 1000 g wody
  • 1 czubata łyżeczka koncentratu bulionu warzywnego, wykonanego w TM
  • 1 kostka bulionu warzywnego (na 0,5 l) pokruszona
  • sól do smaku
  • pieprz czarny, mielony do smaku

👨‍🍳 Przygotowanie

  1. Rozgrzać piekarnik do temp. 200°C. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, odstawić.
  2. Na pokrywie naczynia miksującego postawić miskę, odważyć do niej pomidory, cebulę i bakłażan, odstawić.
  3. Na wcześniej przygotowanej blasze ułożyć odważone warzywa i czosnek, skropić oliwą. Piec ok. 45 min (200°C), wyciągnąć z piekarnika, odstawić do ostygnięcia. Z bakłażana wydrążyć miąższ, odstawić.
  4. Do naczynia miksującego włożyć różyczki kalafiora, rozdrobnić7 s/obr. 5.
  5. Dodać upieczone warzywa, miąższ bakłażana, tymianek, wodę, koncentrat bulionu warzywnego, sól i pieprz, gotować20 min/100°C/obr. 2. Następnie zmiksować1 min/obr. 5-9, stopniowo zwiększając obroty.Zupę przelać do misek, udekorować tymiankiem i skropić oliwą.
  6. Zupę krem z pieczonego bakłażana i czosnku podawać bezpośrednio po przygotowaniu.
Przewijanie do góry